Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřel Bernardo Bertolucci

    Foto Gamma-Rapho

    Bernardo Bertolucci

    16. 3. 1941 Parma, Itálie – 26. 11. 2018 Řím, Itálie

    Italský filmový režisér a scenárista.

    Jeho otec byl italský básník Attilio Bertolucci a než se dal k filmu, i mladý Bernardo se prosadil s poezií.

    Sedmdesátá léta. Foto archiv

    V roce 1961 pracoval jako asistent režie na Pasoliniho filmu Acatone. Rok poté natočil vlastní film Smrt kmotrička (La commare secca), který vznikl na základě skutečné vraždy římské prostitutky a Pasolini se spolu s Bertoluccim podílel i na jeho scénáři. Dalším jeho snímkem byl Prima della rivoluzione (Před revolucí, 1964), jímž se zapsal jako režisér, který aktualizoval literární klasiku a obohacoval ji o politické postoje. Jeho snímky se vyznačovaly výrazně barevným vizuálním stylem.

    V roce 1970 natočil film Konformista, psychologický portrét muže, který se zaprodal fašistickému režimu. Snímek vznikl podle stejnojmenného románu Alberta Moravii a Bertoluccimu vynesl první ze tří nominací na Oscara. Druhou byl snímek Posledním tango v Paříži, který v roce 1972 způsobil v Itálii jeden z největších skandálů v dějinách kinematografie. Bertolucci byl za něj ve své vlasti odsouzen k podmíněnému trestu vězení a ztrátě občanských práv na pět let. Příběh staršího Američana, který hledá útěchu v anonymním sexu s mladou Francouzkou, byl některými označen za perverzní pornografii, podle jiných změnil kinematografii. Hlavní role v nem ztvárnili Marlon Brando a Maria Schneiderová. Nominaci na Oscara proměnil až v roce 1988 díky Poslednímu císaři. Akademie jej ocenila jako režiséra i autora adaptovaného scénáře.

    Bertolucciho filmy mají několik společných prvků – vždy obsahují psychoanalytický rozbor postav, v řadě z nich se objevují více či méně odvážné erotické scény, příběhy se dějí na pozadí skutečných politických událostí a nechybí četné cinefilské odkazy. Na festivalu v Cannes byl dvakrát nominován v hlavní kategorii za filmy Tragédie směšného člověka a Svůdná krása. V roce 1990 zde sám předsedal porotě a v roce 2011 obdržel i Čestnou zlatou palmu. Sám sebe považoval za marxistu a své politické vnímání obtiskoval do svých filmů. V roce 2009 podepsal petici, která žádala švýcarskou vládu, aby propustila režiséra Romana Polanského, který čekal na vydání do Spojených států kvůli soudu.

    Na oslavě vložení jeho hvězdy do hollywoodského chodníku slávy 19. listopadu 2013. Foto Valerie Macon

    Zemřel po dlouhé nemoci. Posledních více než deset let strávil na kolečkovém křesle.

    /Z více veřejných zdrojů pro i-DN zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 26. listopadu 2018

    Komentáře k článku: Zemřel Bernardo Bertolucci

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,