Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřel Eimuntas Nekrošius

    Eimuntas Nekrošius v dokumentu Pushing Horizon Away (r. Juozas Javaitis, 2015). Foto Audronis Liuga

    Eimuntas Nekrošius

    21. 11. 1952 Pažobris (Litva, SSSR) – 20. 11. 2018 Vilnius (Litva)

    Litevský divadelní režisér.

    Pocházel z odlehlého kraje Litvy, kam se celý život rád vracel. Ve škole měl rád matematiku, fyziku a chemii a tímto směrem se chtěl také dál vzdělávat. Náhodou se ovšem dostal na konzervatoř: vystudoval v Moskvě, protože v Litvě divadelní škola nebyla, a v uměleckém světě už zůstal.

    Osmdesátá léta. Foto Facebook

    Věnoval se převážně dílu Williama Shakespeara (Hamlet, Macbeth, Othello) a A. P. Čechova (Tři sestry). Ve všech jeho inscenacích je hlavním faktorem příroda, její živly a materiály (oheň, voda, země, led, železo, dřevo). Na každou práci se také snažil dívat očima svého národa. Jeho režijní díla vynikala metaforičností: herce, kteří u něho hráli zcela jinak než u jiných režisérů, naučil myslet v jevištních obrazech. V roce 1998 založil vlastní soubor Meno Fortas, současně ale režíroval v řadě dalších divadel, především v Litevském národním divadle.

    Jeho inscenace získaly řadu prestižních cen a představily se na nejvýznamnějších divadelních festivalech ve Vídni, Berlíně, Paříži, Chicagu či New Yorku. Třikrát hostovaly i na festivalu Divadlo v Plzni – poprvé v roce 1997 Hamlet, v roce 2000 Macbeth a v roce 2004 Othello, všechny v podání jeho souboru Meno Fortas, který založil v roce 1998 na základě právě inscenace Hamleta, jíž se celosvětově proslavil a kterou připravil v rámci litevského mezinárodního divadelního festivalu Life, jehož byl v letech 1992 – 1998 ředitelem. Vyzkoušel si i muzikál (Láska a smrt ve Veroně) a operu (Verdiho Macbetha ve Florencii a Čajkovského Čarodějku v Lisabonu). Byl jednou z nejvýznamnějších osobností současného světového divadla, obdržel řadu světových i domácích ocenění. Americký spisovatel Arthur Miller ho dokonce prohlásil za „litevského génia“.

    Soubor Meno Fortas v roce 2012 po představení Hamleta v londýnském Globe. Foto Tauro Čižo

    O jeho smrti dnes informoval litevský server Delfi s odvoláním na režisérova příbuzného, místopředsedu litevského parlamentu Arvydase Nekrošiuse. Vrátil se ze zájezdu, cítil se churavý, a tak si přivolal sanitku, která ho odvezla do nemocnice. Tam ve tři hodiny ráno náhle zemřel, řekl Arvydas Nekrošius serveru Delfi. Nekrošiusovy inscenace byly složité, metaforické, spletité, charakterizovala jeho tvorbu ruská redakce BBC na svém webu a dodala, že režisér tvořil v duchu symbolismu. Na scéně vyprávěl spíše jinotaje než obsah díla. Jeho představení vždy vyvolávala bouři emocí, od čirého nadšení až po zuřivé zavrhování.

    /Z více zdrojů pro i-DN zpracovali kaczk + hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 21. listopadu 2018

    Komentáře k článku: Zemřel Eimuntas Nekrošius

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,