Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Divadlo Šumperk

    Většinové německé obyvatelstvo města Šumperka si roku 1902 zbudovalo spolkový dům v opozici vůči sílícím snahám Čechů o národnostní vyrovnání. Architekt Georg Berger budovu navrhl ve stylu pozdní secese, přičemž jeviště v podobě čtyřboké věže s cimbuřím mělo symbolizovat obranu němectví proti rozpínavosti slovanství.

    Po druhé světové válce se v divadle usadil stálý český soubor. „Revoluční duch“ minulého režimu se krom ideologie v inscenační tvorbě projevil i ve vztahu k historicky cenné budově. V šedesátých letech došlo k rekonstrukci, při které byla vymlácena štuková výzdoba divadla, prý šlo o zbytečná cingrlátka, říká technický šéf budovy Vlastimil Papuk.

    Dne 25. října 1994 divadlo zachvátil úmyslně založený požár, který zcela zničil jeho interiér. Nákladnou rekonstrukci vedla čtveřice olomouckých architektů Fabián–Janků–Polách–Štys. Ti se snažili citlivě propojit historii s moderní architekturou. Obnovena byla i zničená štuková výzdoba. Divadlo se slavnostně znovuotevřelo 7. října 2000.

    V létě 2017 došlo k další zásadní rekonstrukci interiérů divadla. V hledišti se přečalounila sedadla, byl položen nový koberec, vyměněny jevištní šály, částečně se také modernizovala jevištní technologie. V současnosti je kapacita divadla 320 diváků.

    V šumperském divadle hostovala řada významných umělců. Velice rád sem jezdil kupříkladu Vladimír Ráž, jenž podle pana Papuka oceňoval především družnou atmosféru, která v „oblastním“ divadle panuje – herci se po představení sejdou, popijí a poklábosí. V Praze si prý divadelníci závidí nos mezi očima. Já jsem u divadla třicet let a můžu se potrhat smíchy, když v televizi vidím herce, jak se při různých trachtacích dojatě objímají. Přitom je jasné, že by si nejradši vrazili nůž do zad, přemítá pan Papuk.

    Divadlo v Šumperku se nevyhnulo ani „tvůrčímu výronu“ sprejerů, kteří „ozdobili“ zeď divadla. Náklady na čištění samozřejmě zatěžují pokladnu, která – jak už to tak u kulturních institucí bývá – nemá nikdy peněz nazbyt.

    Šumperské divadlo má podle Vlastimila Papuka nejlepšího stolaře v republice. Obecně je však podle něj čím dál tím obtížnější najít pro divadlo nadaného řemeslníka, který vyrobí kvalitní dekorace. Cit pro detail a schopnost naplnit leckdy náročné vize scénografa totiž žádná sebemodernější technologie nahradit nemůže.

    Divadlo Šumperk Foto Dana Čecháková

    Malírna Foto Dana Čecháková

    Schody na střechu divadla Foto Dana Čecháková

    Zkušebna Foto Dana Čecháková


    Komentáře k článku: Divadlo Šumperk

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,