Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel František Návrat

    V roce 1962. Foto František Krasl

    František Návrat

    29. 4. 1933 Ostrava-Třebovice – 20. 9. 2018 Ostrava

    Herec a zpěvák, dlouholetý člen souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

    Vyučil se malířem keramiky, číšníkem v legendární svinovské restauraci U Šimka a pracoval i ve vítkovické ocelárně. Toužil ale hrát divadlo, a tak na radu tehdejšího ředitele ostravského Divadla mladých Karla Dittlera vystudoval činoherní fakultu JAMU v Brně. Jeho prvním angažmá byla kolínská činohra, poté Horácké divadlo v Jihlavě. S operetou se setkal až při svém třetím angažmá v Teplicích, kde jeho nejúspěšnější rolí byl mladý vorař Tudor v inscenaci Plavci na Bystrici. V roce 1961 přišla nabídka angažmá od šéfa ostravské operety Jana Pacla a dirigenta Vladimíra Brázdy, díky níž se po několika letech vrátil do svého rodného města a stal se sólistou jedné z tehdy nejlepších operetních scén v republice.

    V poslední roli učitele Vorlického v operetě Paní Marjánka matka pluku (r. Gabriela Petráková, prem. 12. 5. 2007, NDM). Foto Josef Hradil

    Během čtyřicetileté éry v ostravské operetě vytvořil po boku kolegů Kosti Holubáře, Josefa Kobra, Oty Viktorina, Liběny Astrové, Karly Divákové a mnoha dalších desítky hlavních rolí. Jmenujme alespoň Gabriela von Eisensteina v Netopýrovi, Renata Tuzziho v inscenaci Když zpívá neděle, Françoise Villona v Králi tuláků, Toníčka v Perlách panny Serafínky, Barnabáše Tuckera v Hello, Dolly nebo Alfréda Doolittla v My Fair Lady. V mnoha titulech odehrál  i několik různých rolí – v Polské krvi čtyři, v Mam´zelle Nitouche tři, v My Fair Lady dvě.

    S jevištěm se rozloučil před jedenácti lety rolí učitele Vorlického v Paní Marjánce, matce pluku, která symbolicky korunovala jeho více než čtyřicet ostravských let a přes sto dvacet milovnických, mladokomických i charakterních rolí. Divadlo se stalo mou láskou na celý život, protože jsem mohl dělat to, co jsem měl rád, zhodnotil před časem svůj život v divadle.

    O jeho úmrtí informovala Divadelní noviny tisková mluvčí NDM Ostrava Šárka Swiderová.

    Pohřeb se koná v úterý 25. září ve 12:00 hodin v malé obřadní síni ve Slezské Ostravě (zastávka Slezská Ostrava-hřbitovy).

    • Autor:
    • Publikováno: 24. září 2018

    Komentáře k článku: Zemřel František Návrat

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,