Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny >

    Vem si pláštěnku, bude pršet…

    Autobiograficky laděná produkce, která stojí na hranici divadla obrazů a koncertu, je inspirovaná nafukovacími hračkami, které navrhla maminka Petra Nikla, Libuše Niklová. Legendární červený buvol je tak průvodcem do říše paměti a vzpomínek. Petr Nikl, kterého na scéně doplňují Miroslav Černý a Ondřej Eremiáš, charakterizuje svůj nový autorský počin jako „hudebně scénický obraz o čase a ozvěnách paměti“.

    Petr Nikl poprvé uvedl svůj výtvarně-hudební retro-sen 5. a 6. května v pražském Divadle Archa. Po delší době tak připravil nový, pečlivě formálně i obsahově prokomponovaný autorský projekt. Černobílý melodram – jak jej charakterizoval – nazval Já jsem tvůj zajíc. Černobílý proto, že si vybavuji 60. léta černobíle. Nebyla barevná fotografie, nebyl barevný film, takže si vše vybavuji stříbřitě. A tohle byl pokus přenést tu stříbřitost do divadla, vysvětlil Nikl. Performanci věnoval své mamince, výtvarnici a designérce Libuši Niklové (1934-1981), jež v 60. a 70. letech vytvořila legendární dětské figurky z umělé hmoty, především různobarevné „harmonikové“ pejsky a kočičky a červeného nafukovacího buvola. Ten je také jedním z hlavních artefaktů celé akce. Nafouknut coby bezbarevný, průhledný stojí po celý čas po straně jeviště a na konci se „promění“ v klasického červeného. Jak je Niklovým zvykem, celé představení se skládá z různých výtvarně a zvukově poetických zázraků, tentokrát především létajících balónků, nafukovacích polštářů a podobně. Oblečen do dětských oděvů vyvolává Nikl své dětské sny a vzpomínky. Vem si pláštěnku, bude pršet…, cituje v úvodu slova své maminky. Jde pravděpodobně o nejintimnější, velmi citlivou performanci – byť stále s „niklovskou“ dávkou hravosti, nadhledu a jemného humoru, jakou kdy Nikl na veřejnosti prezentoval. Křehký svět plný nostalgie, krásy a fantazie.

    Divadlo Archa Praha – Petr Nikl: Já jsem tvůj zajíc. Účinkují Miroslav Černý (Melo), Petr Nikl (Dram), Ondřej Eremiáš (Hybatel). Premiéra 5. května 2011.


    Komentáře k článku: Vem si pláštěnku, bude pršet…

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,