Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Zprávy

    D21: Kam směřujeme?

    Pražské divadlo D21 vstupuje do své 15. sezony, která ponese název Kam směřujeme?

    D21, Záhřebská 21, Praha 2. FOTO archiv D21

    Nechceme se smířit se světem, kde se dá všechno koupit – vědci, politici i čest. I proto se v našich inscenacích pokusíme kriticky pohlédnout na dění okolo nás. Ale nebojte se! Na pomoc si vezmeme hravost, humor a víru ve šťastné konce! K tomu nám poslouží nejen Karel Čapek a jeho Válka s mloky, ale také Král Ubu (Alfred Jarry) či Černá voda (Roland Schimmelpfennig), píší ve svém programovém prohlášení. Do sezony 2018/2019, ve které divadlo oslaví patnáctý rok své existence, vstupuje s novým dramaturgem Luďkem Horkým.

    Dramaturgický plán D21 sezony 2018/2019 nazvané Kam směřujeme?

    Copak má pořád Příroda napravovat, co si lidé nadrobili?
    Karel Čapek

    V nadcházející sezóně se ptáme: Kam směřujeme? Kam směřuje naše společnost a kam směřujeme jako jednotlivci? 
    Nechceme se smířit s tím, že je současný svět takový, jak jej Karel Čapek popsal ve svém dystopickém románu Válka s mloky před více než osmdesáti léty. Tedy takový svět, kde se dá všechno koupit – vědci, politici i čest. Kde je umění sebestředné a prázdné, výchova a školství otupělé, média posluhující a všemožné kongresy a summity nicneřešící.
    Je jen na nás, staneme-li se součástí apatické masy individualistů, která nedohlédne za roh své ulice, anebo se budeme aktivně zajímat o dění kolem nás a budeme se jej snažit ovlivňovat.
    V našich inscenacích se proto pokusíme spolu kriticky pohlédnout na dění okolo nás. Na pomoc si však vezmeme hravost, humor a víru ve šťastné konce. Věříme, že i díky sdíleným okamžikům v našem divadle, bude náš společný svět zas o něco lepším místem k životu.

    Nový dramaturg divadla D21 Luděk Horký. FOTO Zlínský deník

    ///

    Karel Čapek: Válka s mloky

    Do malé české domácnosti se ze všech stran hrnou podložené i nepodložené zprávy o vzestupu mloků a jejich válce s lidmi. Co by se mohlo stát, bude-li se i nadále lidstvo ubírat směrem, kterým se ubírá? Nová divadelní adaptace klasické románové alegorie velikána české literatury.
    Režie: Jakub Šmíd
    Premiéra: 27. listopadu 2018

    Alfred Jarry: Král Ubu

    Nezadržitelný společenský vzestup jednoho zbabělého negramotného primitiva. Kam až lze zajít v touze po moci a majetku? Groteskní hra enfant terrible francouzské literatury a otce patafyziky.
    Režie: Jakub Šmíd
    Premiéra: 22. března 2019

    Petr Stárek a kol.: Igelitka Jitka a petka Bětka

    Všimli jste si někdy, kolik odpadků se válí v lese? Jak se tam dostaly? A jsou to opravdu jen zapomenuté igelitky a petláhve bez žitova a smyslu pro humor? Divili byste se, kolik takové dvě pohozené kamarádky z PVC zažijí ještě dobrodružství. Komorní ekomuzikál s živou kapelou.
    Režie: EKOPELA a kol.
    Premiéra: duben 2019

    Roland Schimmelpfennig: Černá voda

    Jediná magická noc dokázala smazat rozdíly mezi teenagery, které dělí původ, víra i majetek. Ale co ze snů zbylo po dvaceti letech? Poetická hra jednoho z nejlepších německých dramatiků současnosti.
    Režie: Lucie Ferenzová
    Premiéra: květen 2019

    • Autor:
    • Publikováno: 16. srpna 2018

    Komentáře k článku: D21: Kam směřujeme?

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,