Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Zemřel Otomar Kvěch

    FOTO KHALIL BAALBAKI

    Otomar Kvěch

    25. 4. 1950 Praha – 16. 3. 2018 Praha

    Hudební skladatel, pedagog Pražské konzervatoře a HAMU v Praze. Představitel generace skladatelů, kteří vstupovali do koncertního života v polovině 70. let minulého století.

    V sedmi letech na vánoční besídce. FOTO archiv O. Kvěcha

    Od pěti let se učil hře na klavír a hudební teorii, od roku 1959 navštěvoval státní hudební školu a od roku 1963 tři roky studoval u Jana Zdenka Bartoše. V téže době vznikly jeho první skladby (mj. smyčcový kvartet a symfonie). Od roku 1965 studoval na Pražské konzervatoři hru na varhany u Josefa Kubáně, skladbu u Miroslava Raichla, Františka Kovaříčka a J. Z. Bartoše a kontrapunkt a harmonii u Zdenka Hůly. Od roku 1969 studoval kompozici na pražské HAMU u Jiřího Pauera (semestr ve třídě Emila Hlobila). Roku 1973 úspěšně ukončil svá studia se Symfonií pro varhany.

    U varhan na Staroměstské radnici v Praze v době studií koncem 60. let. Snímek byl pořízen na svatbě syna skladatele Václava Dobiáše. FOTO archiv O. Kvěcha

    V té době již pracoval jako korepetitor v pražském Národním divadle a jako skladatel byl v těsném kontaktu se skladateli Vladimírem Tichým, Miroslavem Kubičkou, Pavlem Jeřábkem, Štěpánem Rakem, Jurajem Filasem či Jiřím Gemrotem. Varhanám se věnoval spíš příležitostně, ale kompozice byla v popředí jeho zájmu celý život. Jeho skladatelský odkaz zasahuje do různých oblastí. Je vnímán jako myšlenkový protipól vůči moderním skladatelským tendencím, obzvláště pak takzvané Musica nova.

    Jako začínající skladatel se svou první manželkou Miluší, tehdy mladou varhanicí, na Mladém pódiu 1976. FOTO archiv O. Kvěcha

    V roce 1976 se stal hudebním redaktorem v Československém rozhlase. Jeho skladby byly uváděny na Týdnu nové tvorby, na Mladém podiu v Karlových Varech a na Pražském jaru, vycházely v tištěné podobě a na zvukových nosičích. V roce 1980 se stal tajemníkem Českého svazu hudebních skladatelů.

    Se svou fruhou manželkou Janou na zahradě domu J. W. Goetha ve Výmaru v srpnu 2009. FOTO archov O. Kvěcha

    V devadesátých letech znovu nastoupil do Československého (poté Českého rozhlasu) na stanici Vltava jako hudební redaktor a dramaturg. Mimo to začal vyučovat na Pražské konzervatoři hudební teorii a skladbu. Působil také jako vedoucí Skladatelského oddělení na Státní konzervatoři v Praze a vyučoval analýzu skladeb na Hudební fakultě AMU, kde byl od června 2014 docentem.

    FOTO TOMÁŠ VODŇANSKÝ

    Před pěti lety vydal učebnici Základy klasické hudební kompozice s podtitulem Poznámky pro budoucí skladatele. Opíral se v ní o své zkušenosti tvůrce vážné hudby, učitele hudební teorie i kompozice, životní zkušenosti korepetitora, rozhlasového redaktora, dramaturga, hudebního režiséra a příležitostného interpreta a organizátora hudebního života.

    Zemřel náhle a nečekaně. V sobotu o jeho úmrtí veřejnost informovala jeho rodina.

    Poslední rozloučení se bude konat ve čtvrtek 22. března 2018 v 10 hodin ve sboru Církve československé husitské v Dykově ulici 1 v Praze 10.

    • Autor:
    • Publikováno: 18. března 2018

    Komentáře k článku: Zemřel Otomar Kvěch

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,