Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Zahraničí

    Zemřel Oleg Tabakov

    FOTO TABAKERKA

    Oleg Pavlovič Tabakov (Олег Павлович Табаков)

    17. 8. 1935 Saratov, Sovětský svaz – 12. 3. 2018 Moskva, Rusko

    Herec, režisér, divadelní manažer a pedagog, jeden ze světově nejznámějších a nejuznávanějších ruských divadelníků.

    Vystudoval herectví v Moskevském uměleckém akademickém divadle (MCHAT), v němž pak po letech zastával vysoké posty. Před kamerou se objevoval od padesátých let. Po několika rolích v nepříliš známých snímcích ve prorazil v Bondarčukově adaptaci románu Vojna a mír (1965-67). Vedle kroniky Vojna a mír hrál například ve filmech věhlasných ruských režisérů Sviť, sviť, má hvězdo (1969), Transsibiřský expres (1977), Oči černé (1987) či Muž z bulváru Kapucínů (1987). Jeho životní rolí se stala titulní postava ze snímku Oblomov (1979), který režíroval Nikita Michalkov.

    S Helenou Růžičkovou jako Chlestakov v Gogolově Revizorovi (r. Jan Kačer, Činoherní klub Praha, 1968). FOTO archiv ČT

    Od roku 1957 patřil mezi zakladatelské osobnosti legendárního moskevského divadla Sovremennik. Od roku 1983 hrál také v MCHAT-u, kde působil i jako divadelní pedagog. V letech 1986–2000 byl rektorem divadelní školy tohoto divadla. Od roku 2000 působil ve funkci uměleckého šéfa MCHAT, od roku 2004 i jako jeho ředitel.

    Za svou kariéru vytvořil přes dvě stě divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí a režíroval desítky inscenací v divadlech po celém světě. Vedle toho natočil několik TV seriálů včetně špionážní ságy Sedmnáct zastavení jara nebo životopisného snímku Jesenin. Známé je jeho účinkování v roce 1968 v pražském Čihoherním klubu, kde pohostinsky vystoupil jako Chlestakov v Gogolově Revizorovi. V roce 1984 si zahrál v českém filmu režiséra Antonína Moskalyka Kukačka v temném lese. V Praze v poslední letech několikrát hostovalo jeho divadlo Tabakerka.

    17. srpna 2010 získal řád Ruska za zásluhy o stát (За заслуги перед Отечеством) 1. stupně. FOTO Wikipedie

    Za svoji oddanost herectví, divadlu a výchově mladých umělců získal řadu ruských i mezinárodních cen. V říjnu roku 2008 mu byl udělen čestný doktorát pražské Divadelní fakulty AMU.

    Byl otcem čtyř dětí. Poslední potomek se mu narodil, když mu bylo 71 let.

    V titulní roli Oblomova (r. Nikita Michalkov, 1979). FOTO archiv

    O jeho úmrtí informovala dnes ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na moskevské divadlo MCHAT. Soustrast „nespočetné armádě jeho žáků a stoupenců jeho talentu“ vyjádřil krátce po oznámení této zprávy i ruský prezident Vladimir Putin. Moskevská radnice podle agentury TASS začala zvažovat možné formy trvalého uctění památky slavného herce a režiséra v ruské metropoli. Divadlo MCHAT vyhlásilo třídenní smuteční programovou pauzu.

    Lékaři ho na konci loňského roku uvedli do umělého spánku, poté co byl v listopadu hospitalizován pravděpodobně kvůli těžkému zápalu plic. Moskevské divadlo Tabakerka na svých stránkách bez dalších podrobností zveřejnilo smuteční fotografii umělce:

    Московский театр п/р О. Табакова:

    Московский театр п/р Олега Табакова сообщает о смерти своего художественного руководителя Олега Павловича Табакова, сегодня, 12 марта 2018 года, к нашему прискорбию, ушедшего из жизни.
    Великий русский актер и педагог, Олег Павлович не только стал сооснователем «Современника», но и создал в 1987 году свой театр и руководил им в течение трех десятилетий, а также основал при театре актерскую школу. С 2001 года Табаков являлся художественным руководителем МХТ им. А. П. Чехова.
    О дате и времени прощания будет сообщено дополнительно.

    Poslední rozloučení se podle agentury Interfax uskuteční v MCHAT-u. Datum zatím nebylo stanoveno.

    ///

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

     

    • Autor:
    • Publikováno: 12. března 2018

    Komentáře k článku: Zemřel Oleg Tabakov

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,