Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Muzikálová porota Cen Thálie

    Od roku 1992 můžeme naši republiku považovat za muzikálovou velmoc. Tedy ne že by se zde do té doby muzikály nehrály, vždyť americký Divotvorný hrnec uvedli v Praze Voskovec s Werichem už v roce 1948. Až do zmíněného začátku devadesátých let však muzikálová díla produkovaly povětšinou operetní, sem tam i činoherní nebo operní soubory. S legendárními pražskými Bídníky (a posléze Draculou a Ježíšem) na naše jeviště vstoupily soukromé produkce „západního typu“. Čeští diváci si muzikál doslova zamilovali. Je až paradoxní, že je v naší malé zemičce širší nabídka titulů než v Rakousku nebo mnohem větším a lidnatějším Německu. Zatímco ve Vídni se hrají současně tři velké muzikály, v Praze dvacet. Nebo si spočítejme kapacitu pražských sálů – jen Karlín, GoJa, Hybernia, Broadway a Kalich čítají cca 3500 míst! K tomu se tento žánr příležitostně hraje ještě v Kongresovém centru, Divadle Palace, v ABC, U Hasičů, Na Prádle, Na Fidlovačce… A dalšími metropolemi hudebního divadla jsou Brno, Plzeň a Ostrava. Operetních produkcí naopak i přes zájem diváků ubývá, v loňském roce jsme viděli jen pět nových inscenací. Praze chybí operetní divadlo úplně.

    Z výše uvedeného vyplývá, že logicky musela vzniknout samostatná kategorie výročních Cen v oboru opereta, muzikál a jiné hudebnědramatické žánry. Stalo se tak v roce 1996, tři roky po zrodu samotných Thálií. Od té doby má tato kategorie 41 laureátů a všichni budeme 24. března 2018 s napětím očekávat, kdo z nominovaných k nim přibude. Muzikálová porota letos viděla 53 premiér v divadlech po celé republice. Inscenace opulentně velkolepé, ale i komorní a skromné. V každé z nich byl nějaký výborný herecký výkon.

    Za zmínku jistě stojí i složení muzikálové poroty, která je obsazena mnoha uznávanými osobnostmi širokého spektra uměleckých profesí. Lidmi od Plzně přes Prahu, Brno a Ostravu až po Český Těšín. Předsedou poroty je hudební skladatel Zdeněk Barták, členy pak dramaturg a pedagog Pavel Bár, herec Jiří Horký, textař Eduard Krečmar, režisér a dramaturg Ivan Misař, redaktorka ČRo Jolana Nováková, libretista a překladatel Michael Prostějovský, publicista a redaktor Vítězslav Sladký a dirigent a hudební aranžér Ivan Zelenka.

    Těšme se nejen na předání výročních Cen, ale také na překvapení, která z ikon hudebního divadla letos obdrží Cenu za celoživotní mistrovství!

    Zdeněk Barták

    Vítězslav Sladký


    Komentáře k článku: Muzikálová porota Cen Thálie

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,