Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Český tanec 2017 dle čtenářů Opera Plus

    Na Nové scéně Národního divadla v Praze byly dnes v 16 hodin vyhlášeny a oceněny nejlepší taneční výkony a choreografie za loňský rok podle portálu Opera Plus. Výroční ceny si odnesli první sólisté Baletu Národního divadla v Praze Nikola Márová a Michal Štípa a za svou společnou choreografii získali ocenění Ondřej Vinklát, Štěpán Pechar a Marek Svobodník. Mimořádnou Výroční cenu převzala někdejší primabalerína zlaté kapličky a nynější baletní mistryně jejího baletního souboru Michaela Černá. 

    Výroční ceny portálu Opera Plus ve tvaru písmene O pocházejí ze sklárny v Lindavě. FOTO archiv Opera Plus

    Výroční ceny Opery Plus jsou udělovány na základě hlasování čtenářů portálu Opera Plus. O širší nominace umělců zařazených do hlasování v žánru balet a jiný tanečně dramatický žánr se podobně jako v předchozích letech postarali taneční publicisté a odborníci Marcela Benoniová, Lucie Dercsényiová, Lucie Kocourková, Zdeněk Prokeš a Roman Vašek společně se šéfredaktorem portálu Opera Plus Vítem Dvořákem. Do výběru tvůrců, o kterých čtenáři hlasovali, se tak dostaly tři desítky umělců ve třech kategoriích: ženský taneční výkon, mužský taneční výkon a choreografie. Do nominací byly zahrnuty výkony, resp. choreografie našich i zahraničních umělců v tuzemských inscenacích, které byly u nás prvně k vidění v loňském roce.

    Výroční cenu Opery Plus v kategorii ženský taneční výkon získala první sólistka Baletu pražského Národního divadla Nikola Márová, a to hned za dva svoje výkony v inscenacích prvního českého baletního souboru: za ztvárnění postavy Ona v choreografii Petra Zusky Chvění a za roli Matky ve Stravinského Svěcení jara v choreografii Glena Tetleye uváděné v rámci triptychu Timeless. Ve stejném titulu zabodoval i Michal Štípa, první sólista Baletu Národního divadla, a to rolí Otce, za níž získal Výroční cenu Opery Plus v mužské kategorii. To, že diváci svými hlasy favorizovali právě Nikolu Márovou a Michala Štípu, je bezesporu potvrzením jejich dlouhodobě špičkových výkonů na prknech zlaté kapličky v celé řadě uplynulých sezon, okomentoval ocenění obou tanečníků šéfredaktor Opery Plus Vít Dvořák.

    FOTO archiv Opera Plus

    Nejlepší choreografií loňského roku se podle čtenářů Opery Plus stala Poslední večeře Ondřeje Vinkláta, Štěpána Pechara a Marka Svobodníka v nastudování tanečního uskupení DekkaDancers, již uvádějí na pražské scéně Jatka78. Také Vinklát, Pechar i Svobodník působí ve svých hlavních profesích jako tanečníci Národního divadla.

    Do hlasování o nejúspěšnějších tanečních výkonech a choreografii za loňský rok se v průběhu jednoho měsíce (od poloviny letošního ledna do poloviny února) zapojilo na stránkách portálu Opera Plus rekordních 13.327 čtenářů. Mezi letošními favority nejlepších tanečních výkonů byli mimo jiné sólistka baletního souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Barbora Šulcová, Jarmila Hruškociová Dycková, Kristýna Miškolciová a Karel Audy z plzeňského baletu či Eriko Wakizono z Národního divadla Brno, Paul Oliver z olomouckého baletu nebo Alexandr Sadirov a Adam Sojka ze souboru Laterny magiky. Svými výkony též zaujala řada umělců působících bez stálého angažmá, například Fanny Barrouquére, Zuzana Herényiová nebo Václav Kuneš. O ocenění za nejlepší choreografii se ucházeli mimo jiných Miřenka Čechová, Lenka Vagnerová, kolektiv VerTeDance v čele s Petrou Tejnorovou či Helena Kazárová.

    Michaela Černá, někdejší primabalerina Národního divadla a jeho nynější baletní mistryně. FOTO archiv ND

    Mimořádnou Výroční cenu Opery Plus udělovanou šéfredaktorem tohoto portálu převzala za dlouholeté zásluhy o rozvoj českého baletu Michaela Černá, někdejší primabalerina Národního divadla a jeho nynější baletní mistryně. Michaela Černá patří k těm velkým hvězdám českého baletu, které se po konci své mimořádné kariéry dokázaly přehrát do prakticky zcela anonymní a přitom neméně náročné role baletního mistra a své cenné zkušenosti zcela nezištně předávat dalším generacím tanečníků, charakterizoval rozhodnutí svého portálu Vít Dvořák. Michaela Černá navíc zanedlouho oslaví životní jubileum. I proto jsme se rozhodli dát mimořádnou Výroční cenu právě jí,  dodal.

    FOTO archiv Opera Plus

    Portál o klasické hudbě, opeře a tanci Opera Plus vyhlásil své Výroční ceny poprvé před šesti lety, tehdy pouze pro obor opera. V dalších letech pak i pro kategorii balet a jiný tanečně dramatický žánr. Taneční ceny doposud převzali například primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová, choreografové Jan Kodet, Libor Vaculík, Petr Zuska či Viliam Dočolomanský nebo tanečníci Tereza Podařilová, Ivona Jeličová, Kristýna Němečková, Alexandre Katsapov, Adam Zvonař a Matěj Šust. Skleněné artefakty Výročních cen Opery Plus ve tvaru písmene O pocházejí ze sklárny v Lindavě.

    • Autor:
    • Publikováno: 25. února 2018

    Komentáře k článku: Český tanec 2017 dle čtenářů Opera Plus

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,