Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Jednou větou

    Na piazzetě Národního divadla (nám. Václava Havla) v Praze se 1. února konala vernisáž fotografií Vojtěcha Brtnického z projektu Momentum, který právě v těchto místech měl v červnu 2017 premiéru; výstava potrvá do konce února.

    Inscenace režiséra Martina Čičváka hry Petera Schaffera Amadeus v Divadle na Vinohradech měla v pondělí 5. února po třech letech uvádění derniéru a při té příležitosti ČT art odvysílala v hlavním vysílacím čase záznam jednoho z jejích představení; divadelně zpracovaný Amadeus se tak poprvé v historii – a možná nadlouho naposledy – dostal na televizní obrazovky, vysílací práva vztahující se na jakoukoli audiovizuální podobu díla jsou totiž zakoupena výhradně pro stejnojmenný film Miloše Formana.

    V sobotu 10. února se v Brně-Líšni posedmé v novodobé historii konaly tradiční Líšeňské ostatky, jež pořádají Národopisný soubor Líšňáci a Divadlo Líšeň; znovuobnovená tradice navazuje na řadu masopustních veselic z 18. a 19. století, která byla přerušena až první světovou válkou a kterou bylo možné obnovit díky sběrateli líšeňských zvyků Františku Svobodovi (1883–1962), který po sobě v rukopisném záznamu zanechal ostatkový protokol, texty i melodie masopustních písní a další zprávy o tom, jak Líšeňští svátek slavili.

    Ve dnech 11.–17. února se v pražských Jatkách78, divadle Ponec a Paláci Akropolis konal 5. ročník festivalu nového cirkusu Cirkopolis, na němž zahraniční i čeští performeři (především sólisté či dua) předvedli, kam až lze posouvat fyzické i mentální hranice člověka.

    Ve dnech 21.–28. února se v Praze koná 16. ročník mezinárodního festivalu nového divadla Malá inventura, který nabízí více než dvacet divadelních projektů, bohatý doprovodný program, networkingová setkání, diskusní večery a v neposlední řadě i pětidílný autorský projekt Jiřího Honzírka Horizont 8 reagující na historické události z let končících osmičkou; smyslem festivalu, který se neomezuje pouze na území hlavního města, ale na podzim na přehlídku navazuje Malá inventura v Jičíně, Českých Budějovicích, Opavě a Jihlavě, je představit co nejširší škálu podob nového divadla, projekty, které vznikly v průběhu roku 2017.

    Národní divadlo Brno otevírá v únoru novou scénu: cirkusové šapitó v parku Lužánky, jež poskytne útočiště souboru činohry a několik měsíců bude hostit řadu divadelních produkcí různých druhů a žánrů; program zahájí 23. února premiéra inscenace Rozmarné léto v režii Jakuba Nvoty.hul

    Podrobnější informace a další aktuality z divadelního dění u nás i ve světě najdete na i-DN

    • Autor:
    • Publikováno: 19. února 2018

    Komentáře k článku: Jednou větou

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,