Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Milí kolegové,

    bývá slušností přát na Nový rok vše dobré, vše krásné a většinou se k tomu dodává, že ten nový rok by měl být lepší než ten minulý.

    Realisté říkají: kéž by byl alespoň takový, jako byl ten loňský – pesimisté dodávají, ať není aspoň horší, než byl ten loňský.

    Já vám každopádně přeji, abyste v době, která příliš nepřeje poctivé a smysluplné kultuře, vydrželi, uchovali si naději ve svých srdcích, uchovali si naději, že to, co děláte, má smysl, že poctivost a smysluplnost vítězí nad přetvářkou a kýčem.

    Objevuje se mezi námi mnoho projektů, které se tváří velkolepě, nabubřele, geniálně a jedinečně – a bohužel je jen málo lidí, kteří dokážou prohlédnout, že ve skutečnosti se jedná jen o nafouklé bubliny, ve kterých není žádný obsah.

    Přesto věřím, že všichni, kdo chtějí opravdu něco říct – a kdo chtějí udělat dobré, smysluplné a o něčem vypovídající divadlo –, mají šanci uspět. Pořád věřím, že mají šanci nalézt hodně diváků, kteří pochopí jejich snažení.

    Pevně věřím, že bude stále více osvícených lidí, kteří o kultuře rozhodují – tedy ministrů, ředitelů, producentů, šéfů souborů, členů grantových komisí. Lidí, kteří rozeznají povrchní krásně vypadající „velké kulové“ od skutečné a upřímné snahy udělat něco poctivého.

    A že kromě diváků, kteří budou chodit na dobrá představení, se najdou i manažeři, kteří tato dobrá představení podpoří.

    Vím, že je kolem mne mnoho citlivých lidí. Stále věřím, že jsme národ kulturní, a cítím, že je kolem nás i mnoho poctivých a dobrých sponzorů, kteří dokážou své peníze dát na skutečně dobré věci, neokázale a rádi – a nikoli jen proto, aby se sami zviditelnili, nebo prostě jen proto, že Karel slíbil něco Petrovi, který dluží něco Honzovi…

    Přeji vám hodně sil a pevnou vůli a nervy vydržet ve vašem snažení dělat svět lepším, než jaký se nám zdá.

    Váš nový prezident Herecké asociace

    Ondřej Kepka


    Komentáře k článku: Milí kolegové,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,