Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Zprávy

    Dvanáctka pro Havla

    V neděli 26. listopadu bude v pražském Divadle v Celetné za účasti Dagmar Havlové slavnostně vyhlášena historicky třetí Cena Ferdinanda Vaňka.

    Repro archiv

    Na Cenu Ferdinanda Vaňka jsou nominovány krátké hry o politice, které napsali přední evropští dramatici oslovení časopisem Svět a divadlo. Poprvé se tak stalo v roce 2013, kdy mezinárodní porota vybírala ze třinácti her autorů z Čech, Dánska, Maďarska, Polska a Slovenska. Cenu získala hra Země, ze které občanům utekla srdce a zanechala dopisy polské autorky Małgorzaty Sikorske-Miszczuk. V roce 2015 se zúčastnilo 12 autorů, a to z Čech, Itálie, Maďarska, Polska, Velké Británie, Běloruska a Slovenska. Vítězem druhého ročníku se stal Csaba Székely s textem Jsou to zvířata. Z obou těchto ročníků vznikly i publikace vydavatele Svět a divadlo obsahující všechny hry, které byly do soutěže poslány. V roce 2013 Bankrot a další hry o politice a v roce 2015 Jsou to zvířata a jiné hry s politikou.

    Letos výzvu redakce Světa a divadlo přijalo 12 autorů: Fredrik Brattberg (NOR), Tomáš Dianiška (CZ), Varvara Fajer (RU), Tomáš Kafka (CZ), Anton Medowits (SK), mehdi moradpour (D), Weronika Murek (PL), Przemysław Pilarski (PL), Kathrin Röggla (A), S.d.Ch. (CZ), Csaba Székely (HU) a Michał Walczak (PL). V porotě jsou Andrzej Jagodzinski (PL), Joachim Bruss (D), Inna Bezrukova (RU) a Andrej Krob (CZ). Na projektu se podílí Divadlo v Celetné a Spolek Kašpar a partneři z Polska a Maďarska.

    ///

    Cena Ferdinanda Vaňka 2017

    Fredrik Brattberg: Pozice
    Mohl bys mi ukázat, jak to děláš, jak si ji jdeš poslechnout a pak přemýšlíš, a potom s využitím všech svých schopností… se dokážeš rozhodnout. Dokážeš se rozhodnout chytře a dobře. Jak to dokážeš jen ty. Můžeš mi to ukázat?

    Tomáš Dianiška: Fantom staďáku
    No, jen si to představte – Věra Braumanová, svůdná dělnice na bruslích skotačící jako pružný čertík na péru. Ještě k tomu Židovka. Tfuj. Není to snad důkaz, že lidstvo čekají jen pokojné zítřky?

    Varvara Fajer: Dechové cvičení
    Cesta sebezdokonalování člověka je mylná. Jsme tady navíc, jsme genetický odpad, odpad, který vznikl náhodou jako výsledek chyby v evoluci, odpad, který musí být zlikvidován!

    Tomáš Kafka: Fotbal v Česku
    Hele znáš ten starej ruskej vtip, jak v komunistický Moskvě bylo v principu všechno k mání. Jen nikdo nevěděl, kde ten princip je. No, a my Češi sme zase v principu machři na národní zájmy. Jen nevíme, co ty národní zájmy sou. A mě tak napadlo, jako jistá metafora, že bychom za národní zájem mohli prohlásit, že chceme hrát fotbal jen v deseti.

    Anton Medowitz: Poklad
    To sú zuby národa,
    tie už patria všetkým.
    No, veď si to predstavte,
    keby všetky tetky
    povedali „Vráťte nám
    to, čo sme vám dali.
    Zlatý poklad národný
    chcem si vziať naspäť.“

    mehdi moradpour: pomalý šum nových lidí u snídaňového švédského stolu
    budeme psát nové dějiny.
    jiné dějiny.
    TOTÁLNÍ DĚJINY.
    totálně jiné dějiny.
    děkuji.

    Weronika Murek: Mory
    Krejčí, ševci, číšníci zřizují své nemocnice, taková je doba. Přijdete k nám a my si vás tu necháme na dlouhá léta. Proč vylézat ven? Na co? Není nutné vnucovat se světu, my se tu o vás postaráme.

    Przemysław Pilarski: Guerrilla
    Hele, holka. Věci se mají takhle.
    Pokud sis nevšimla, tak… jsme ozbrojení.
    Nejdřív se ozve rámus, a pak ucítíš teplo. Hele.
    Radši sebou v té pasti moc neškubej.

    Kathrin Röggla: Program zasedání
    Poté, co už nikdo nereagoval na bod zasedání číslo čtyři a přechod k bodu číslo tři byl všeobecně shledán jako krok zpět, se po krátkém zavrtění hlavou plynule přechází k dalšímu bodu programu zasedání.

    S.d.Ch.: Politika sprácovny
    Věčně pootevřené dveře mi zaručuji přehled o děni v budově. Kromě dementů, jejich trenérů, já říkám polodementů a funkcionářů starajících se o chod cele demence, tu nikdo jiný nemá co pohledávat a jmenovaní jenom v určeném čase. Mimo něj je budova vyhrazena správci, který v ni relaxuje tichem.

    Csaba Székely: Marš z Marsu!
    Marťané v zásadě chtějí důvěřovat své vládě, konec konců si své představitele sami zvolili. Rádi by měli své přestavitelé rádi. Aby tato sympatie nebyla ohrožena, musíme v nich rychle vyvolat nenávist vůči někomu, kdo není jako my.

    Michał Walczak: Dívka s papežem
    Neboj se. Toto je místo, ve kterém přehráváme skryté emoce. V tomto městě všichni běžíme tak rychle. Nestačíme prožívat svůj život. Tady to ale je možné, můj milovaný, můj unavený. Přepracovaný. Uvolni se. Miluj mě.

    Křest knížky Hry na politiku, obsahující všechny soutěžící hry, bude součástí slavnostního Večera pro Ceny Ferdinanda Vaňka a vybraná díla budou předvedena formou scénických náčrtů ve dvou večerech, v neděli 26. listopadu a v pondělí 27. listopadu herci Spolku Kašpar.

    Více o soutěži i hrách najdete na webových stránkách časopisu Svět a divadlo: http://svetadivadlo.cz/cz/hop17

    • Autor:
    • Publikováno: 15. listopadu 2017

    Komentáře k článku: Dvanáctka pro Havla

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,