Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Kontext Zprávy

    Tip: Tigrid /1917 – 2017/ stoletý

    Tým učitelů Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě připravil na dny 23. – 25 října akci u příležitosti 100. výročí narození Pavla Tigrida nazvanou Tigrid stoletý. V rámci tohoto projektu se 24. října od 9 hodin v Divadle Jiřího Myrona uskuteční mezinárodní debata – kulatý stůl nazvaná Pavel Tigrid a česká demokratická publicistika v exilu.

    Pevel Tigrid. FOTO archiv

    Do Ostravy a na Jazykové gymnázium Pavla Tigrida zavítá řada významných hostů – pamětníků, bývalých disidentů, historiků a politologů. Asi 600 studentům, 60 učitelům a 100 návštěvníkům z řad ostravské veřejnosti představí Pavla Tigrida ti nejpovolanější: dcera Deborah Tigrid, bývalý velvyslanec ČR ve Francii A v Monaku, nyní kandidát na prezidenta ČR Pavel Fischer, publicista Karel Hvížďala, chartistka a spisovatelka Ivanka Lefeuvre, historici Vilém Prečan (ČSDS), Petr Blažek (ÚSTR) a Radek Schovánek (Ministerstvo obrany ČR).

    Video pozdrav a krátký komentář k osobnosti Pavla Tigrida natočil Tomáš Halík (v termínu setkání je v USA). Kulatý stůl moderuje ředitel zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný, diskuse bude natáčena a ze záznamu vysílána na ČRo. Videozáznam akce bude k dispozici na webu Jazykového gymnázia Pavla Tigrida a na webu www.educa24.cz.

    V úterý 24. 10. od 17:30 hod. se pak v Centru PANT uskuteční další veřejná debata, tentokrát na téma Pavel Tigrid a česká demokratická publicistika. Historik Vilém Prečan, publicista Karel Hvížďala a spisovatelka a chartistka Ivanka Lefeuvre promluví o Pavlu Tigridovi – výjimečné osobnosti českého exilu, redaktorovi Rádia Svobodná Evropa a vydavateli čtvrtletníku Svědectví. Jaká byla jeho role mezi českými exulanty? Čím stále inspiruje, provokuje a dráždí? Co z jeho názorů a postojů nezastaralo a kde nejvíc současné publicistice Tigrid chybí?

    Tím ale nic nekončí. Studenti a učitelé Jazykového gymnázia Pavla Tigrida si vyhradili celý týden před podzimními prázdninami k tomu, aby svého „patrona“ propašovali také do ostravských ulic. Zpracovali Tigridův dobrodružný život formou kramářské písně a pokusí se s ní rozezpívat podzimní Kuří rynek. Tam také instalují výstavu, kterou se rozhodli přeložit do angličtiny a francouzštiny a sehrají drobné úryvky z Tigridových děl.

    ///

    TIGRID /1917 – 2017/ STOLETÝ

    PROGRAM

    23. 10. (pondělí)
    Workshopy studentů Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě (Jak pracovalo Rádio Svobodná Evropa; Emigrace na vlastní kůži; Podoby samizdatu; Pavel Tigrid očima propagandy; První čtení o moderních dějinách; Slovy proti totalitám – překlad textu výstavy o Pavlu Tigridovi do jazyka francouzského a anglického)…

    24. 10. (úterý)
    Mezinárodní konference – kulatý stůl v Národním divadle Moravskoslezském (Divadlo Jiřího Myrona) – setkání pamětníků, bývalých disidentů, historiků a politologů na téma „Pavel Tigrid a česká demokratická publicistika v exilu“. Debaty se zúčastní dcera Deborah Tigrid, publicista Karel Hvížďala, bývalý velvyslanec ČR ve Francii a v Monaku, aktuálně kandidát na prezidenta ČR Pavel Fischer, chartistka a spisovatelka Ivanka Lefeuvre, historici Vilém Prečan (ČSDS), Petr Blažek (ÚSTR) a Radek Schovánek(Ministerstvo obrany ČR), podmínečně Karel Swarzenberg (záleží na jeho programu po parlamentních volbách). Videopozdrav a krátký komentář k osobnosti Pavla Tigrida natočil Tomáš Halík. Akci moderuje ředitel zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný. Konferenční jednání bude natáčeno a ze záznamu vysíláno na ČRo.

    25. 10. (středa)
    Studenti v ulicích Ostravy – happening, pouliční vystoupení a humor jako prostředek k popularizaci myšlenek a díla Pavla Tigrida před veřejností a žáky ZŠ (Tigrid v kramářské písni; Komenský – Tigrid / živý odkaz největších českých emigrantů; Tigrid v textech).

    Diskuse, debaty a setkání pořádá Jazykové gymnázium Pavla Tigrida v Ostravě a vzdělávací agentura Educa24 agency ve spolupráci s Národním divadlem Moravskoslezským a spolkem PANT. Na nákladech se finančně (formou dotace) podílí také Moravskoslezský kraj, jehož hejtman prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc. akci udělil záštitu.

    • Autor:
    • Publikováno: 23. října 2017

    Komentáře k článku: Tip: Tigrid /1917 – 2017/ stoletý

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,