Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Studio Ypsilon Praha

    Funkcionalistický palác Olympic ve Spálené ulici, navržený architektem Jaromírem Krejcarem, byl otevřen v roce 1927. V suterénu paláce fungovalo do šedesátých let minulého století kino, zařízené Paulem Sydowem ve stylu art deca. Po uzavření biografu sloužil prostor do roku 1989 jako neveřejný promítací sál Ústřední půjčovny filmů. Na počátku devadesátých let vznikl plán přestavby kinosálu na velkou scénu Studia Ypsilon. Autory rekonstrukce, dokončené v roce 1996, byli Miroslav Melena, Karel Hubáček a Jan Fišer.

    V místech dnešní malé scény Studia Ypsilon byl původně hudební klub s vinárnou. V sedmdesátých letech zde sídlilo divadlo Ateliér, v roce 1978 sem z Liberce přesídlilo Studio Ypsilon. Brzy poté však byl prostor uzavřen kvůli nezbytné rekonstrukci. Divadlo se do Spálené ulice vrátilo až v roce 1984. Hlavním provozním problémem divadla je podle technika Studia Ypsilon Vladimíra Kšíra umístění veškeré vzduchotechniky paláce Olympic v prostorách divadla: V zimě tady proto máme nesnesitelné horko. Nad velkým sálem je atrium pasáže, takže při velkých deštích sem zatéká. Díky vstřícnosti majitelů budovy se však situace postupně zlepšuje. Stejně jako mnoho dalších divadel, i Studio Ypsilon zápasí s nedostatkem vnitřních prostor. Vedoucí umělecko-technického provozu Ypsilonky Zuzana Měsíčková sdělila: Velká (172 míst) i malá (120 míst) scéna jsou kapacitně pro divadlo našeho typu ideální. Horší je to s provozními prostory. Kostýmy a dekorace musíme skladovat, kde se dá, včetně hereckých šaten a zázemí techniků.

    Palác Olympic, sídlo Studia Ypsilon FOTO ELIŠKA FUXOVÁ

    Pohled do herecké šatny Velké scény FOTO ELIŠKA FUXOVÁ

    Technická kabina Velké scény FOTO ELIŠKA FUXOVÁ

    Sklad u Malé scény, bývalý bar divadla Ateliér FOTO ELIŠKA FUXOVÁ


    Komentáře k článku: Studio Ypsilon Praha

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,