Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Divadelní tipy redaktorů DN na léto

    Josef Herman

    O prázdninách se hraje tolik dobrého divadla, že skoro nezáleží, kde jste, abyste viděli nějaký zajímavý hudební kus, zpravidla ozvláštněný zámeckými sály, parkem, stodolou. Ale také břehem a hladinou jezera – to kdybyste chtěli zavítat na Bregenzer Festspiele, kde na místní Seebühne (od 19. července do 20. srpna) hrají Bizetovu Carmen. Blíž je to ovšem na Otáčivé hlediště do Českého Krumlova, kde se uvádějí činohry už od začátku června (nyní úspěšný Dekameron a pro rodinné publikum Pták Ohnivák a lišák Zorro). V mezinárodním obsazení tu připravují novou inscenaci Verdiho Trubadúra v režii šéfa souboru Tomáše Studeného a v nastudování šéfdirigenta Maria De Roseho (14. až 22. srpna). Pak se na louku před letohrádkem Bellarie vrací dvě nádherné inscenace: Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky (2. až 6. srpna, 5. srpna se nehraje!) v hravé režii dvojice SKUTR a Dvořákova Rusalka (9. až 13. srpna) režiséra Jiřího Heřmana. A má se tu letos i tančit v baletu Valmont choreografa Libora Vaculíka (26. až 30. července). Bohatý zážitkový program nabízí už renomovaný Hudební festival Znojmo (6. až 23. července) pod patronací houslisty Pavla Šporcla, jeho vrcholem bude původní znojemská inscenace Schütz: Příběh o Kristu, tedy Scénická stagiona z vybraných děl Heinricha Schütze (1585–1672). Z mnoha pražských produkcí bych nabídl koncerty Letních slavností staré hudby (11. července až 7. srpna). Vše, co nabízím, se jindy a jinde už zhlédnout nedá!

    Otáčivé hlediště Český Krumlov FOTO archiv Otáčivé hlediště

    Lenka Dombrovská

    Záměrně vynechám pražské festivaly a akce, kterých je nepřeberně (ale nenechám si určitě ujít hraní „pod Stalinem“ na Letné). Doporučuji začít hned zkraje prázdnin v Ústí nad Labem. Ve dnech 30. června až 2. července bude uveden závěrečný díl trilogie Williama Shakespeara Jindřich VI. v areálu bývalé likérky ve čtvrti Krásné Březno. Pak jeďte alespoň na dva dny do Mikulova, 6. a 7. července se tam uskuteční buskerský festival La Strada. Koncem měsíce, 27. až 30. července, doporučuji výlet do vesničky Neratov v Orlických horách, kde se koná festival Menteatrál, jenž prezentuje tvorbu divadel pracujících s lidmi s mentálním postižením. A každý rok postaví jen pro tuto příležitost originální scénu. V první polovině srpna se přesuňte na jihočeský zámek Kratochvíle. Divadlo Continuo tam uvede nový letní projekt V Kruhu celkem dvanáctkrát (3. až 14. srpna). Uplynulo totiž už dvacet let od prvního Kratochvílení, a tak se divadelníci ze Švestkova dvora (spolu s dvacítkou performerů z Evropy a zámoří) vrátí na „místo činu“ a připraví inscenaci ve známých prostorách renesanční zahrady a vodního příkopu. A na to navazuje vlakové divadlo Kredenc (více o něm prozradil režisér Filip Nuckolls zde). A máme už skoro konec prázdnin, ale bylo by dobré stihnout ještě festival barokního a barokem inspirovaného umění Theatrum Kuks. Šestnáctý ročník se koná v termínu 23. až 27. srpna v kukském údolí a pořadatelé slibují také divadelní výlet na polský zámek Gorzanów.

    Mistrovské sochy M. B. Brauna: 12 soch Ctností a 12 soch Neřestí před západní částí severní fronty špitálu v Kuksu FOTO ALEŠ VANÍČEK

    Vladimír Hulec

    Určitě bude stát za to 7. ročník outdoorového festivalu Za dveřmi 10. až 13. července, nabízející bohatý program na pražském Výstavišti, a v podstatě navazující 9. ročník festivalu Nultý bod 17. až 23. července, konající se v Divadle v Celetné v Praze. V jeho průběhu si ze soboty 22. července na neděli 23. července zahraje podruhé Miřenka Čechová se Sabinou Seume svůj taneční maraton Momentum (poprvé se uskutečnil na piazzetě Národního divadla 22. června). Tentokrát nabízejí 25hodinovou performanci před Werichovou vilou na Kampě. A v srpnu si již léta nenechám ujít festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. Těším se pochopitelně na hlavní zahraniční hvězdy, kanadské „dřevorubce“ Cirque Alfonse, kteří do secesního šapitó Spiegeltent (loni v něm vystupoval australský soubor Limbo) přivezou show nazvanou Barbu, jež údajně boří zažitá pravidla. Vedle dalších cizinců plánuji ale s napětím a zájmem sledovat i české performery. Především jsem zvědavý – a těším se – na premiéru oblíbenců Letní Letné Losers Cirque Company nazvanou Kolaps, již s nimi režijně připravuje mim a performer Tomáš Tomsa Legierski. Zaujalo mě už její motto: Zajímá nás podstata kolapsu. To, co dělá s jedincem a co naopak s celou společností. Otočí se společnost ke kolabujícímu zády? Využije společnost kolapsu jedince, nebo nabídne pomocnou ruku?

    • Autor:
    • Publikováno: 27. června 2017

    Komentáře k článku: Divadelní tipy redaktorů DN na léto

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,