Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Divadlo na Vinohradech

    V listopadu 1907 zazářila na Královských Vinohradech reprezentativní divadelní budova. Bohaté vinohradské měšťanstvo její stavbou stvrdilo ekonomickou, ale především kulturní vyspělost tehdy ještě samostatné obce těsně za hranicemi Prahy. Hlavní architekt Alois Čenský vyprojektoval secesní budovu, která svou opulentností směle konkurovala Národnímu divadlu. Množstvím detailů byly vyzdobeny nejen prostory pro diváky, ale také zákulisí. I v uměleckých výbojích mělo nové divadlo soupeřit s naší první scénou. Hrála se zde zpočátku i opera a kvalitní opereta.

    Mezi lety 1950–1966 přešla noblesní měšťanská scéna pod armádní správu a jako Ústřední divadlo československé armády (resp. Divadlo československé armády) se pokoušela uvést v život poetiku socialistického realismu. Interiér divadla byl v této době necitlivě upravován. Stěny se potáhly těžkými rudými závěsy, jemné secesní prvky byly přemalovávány. K obnově původní podoby interiéru, včetně reinstalace starožitného nábytku, došlo až v devadesátých letech minulého století.

    Po roce 1966 se už do civilu přejmenované Divadlo na Vinohradech stalo diváky oblíbenou scénou, kam se chodilo především za uměním významných hereckých osobností. Kapacita hlediště se z původních 1060 míst postupně snížila na dnešních 630. Stará zkušebna v podkrovní části divadla se po roce 2000 přeměnila na Studiovou scénu pro 60 diváků.

    Přes dílčí opravy secesní lesk divadla skomírá. Vedoucí správy objektu divadla Jiří Huráb k tomu podotýká: Divadlo se musí kompletně vymalovat. Zvenku i zevnitř. Musíme opravit kanalizaci, renovovat původní dveře a obložení v reprezentativní části divadla. Technologie pod jevištěm dokonce zůstaly od dvacátých let minulého století prakticky netknuty. Divadlo na Vinohradech tak v nejbližších letech čeká generální rekonstrukce za více než miliardu korun.

    Technický prostor pod jevištěm FOTO DANA ČECHÁKOVÁ

    Krejčovna FOTO DANA ČECHÁKOVÁ

    Technické zázemí FOTO DANA ČECHÁKOVÁ

    Chodba za jevištěm FOTO DANA ČECHÁKOVÁ

    Půdní prostor s konstrukcí střechy FOTO DANA ČECHÁKOVÁ


    Komentáře k článku: Divadlo na Vinohradech

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,