Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Ceny Thálie 2016

    Herecká asociace je vyhlašovatelem, hlavním pořadatelem a garantem cen, které jsou udělovány umělcům za mimořádné umělecké jevištní výkony – udělované již od roku 1994. Hlavním smyslem je zejména snaha zvýšit prestiž českého divadelního umění a současně prezentovat i popularizovat umělce.

    Ceny Thálie se udělují: za mimořádný umělecký jevištní výkon, za celoživotní mistrovství (a naopak za prokazatelný talent do 33 let) a za mimořádný umělecký přínos českému divadlu. Herecká asociace citlivě vnímá reakce kritiků a diváků. Pracovní skupina InspiromaTh se proto pokusila pro letošek vytvořit trochu jinou poetiku večera: novou podobu plakátu převzal Jiří Suchý (po Adolfu Bornovi), scénografem pro tento ročník se stal Martin Černý (po Nikolovi Tempírovi), pro režii televizního přenosu a jevištního zpracování byl osloven Ivan Pokorný (po Ondřeji Kepkovi), moderátory večera budou Taťjana Medvecká a Jan Cina (po Antonínu Procházkovi, který provázel finálovým večerem jedenáctkrát).

    Toto prestižní ocenění divadelních umělců (udělované každým rokem u příležitosti Světového dne divadla – 27. března) je svátkem tvůrců, jejichž ambicí je jevištní TVORBA. V době, kdy souborová divadla zápasí o svou existenci (s některými zřizovateli, kteří z nich touží učinit stagiony), kdy bulvární produkce nahrazují tradiční kvalitu herecké profese, je tento svátek nejkvalitnějších výkonů v České republice nezanedbatelným přínosem pro udržení perspektivy divácké přízně. Je prokázáno, že nositelé (a nominovaní) cen přinášejí do svého mateřského divadla nárůst zájmu diváků a respekt zřizovatelů. Herecká asociace navíc získává pochopení pro své členy a svoje další aktivity, které je ochraňují z profesního, lidského i sociálního aspektu.

    Poroty nedělají rozdílů mezi kamennými scénami a alternativními soubory, mezi pražskými či regionálními divadly. Živý přenos ČT1 v prime timu (letos v sobotu 25. března 2017 od 20 hodin) umožňuje stotisícové divácké obci být při tom. Velmi povzbudivý je fakt, že ocenění umělci (z ČR i ze zahraničí – protože Cenou Thálie může být oceněn i zahraniční umělec v českém angažmá) neváhají ve svých životopisech, rozhovorech či profilech uvádět tuto cenu jako své nejvýznamnější ocenění.

    Herecká asociace velmi děkuje Ministerstvu kultury ČR, jmenovitě panu ministru Danielu Hermanovi – za převzetí záštity a za finanční podporu, která (po nečekané rezignaci generálního partnera koncem loňského roku) umožnila Ceny Thálie 2016 uskutečnit.

    Jiří Hromada

    www.hereckaasociace.cz


    Komentáře k článku: Ceny Thálie 2016

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,