Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Nenechme kulturu umírat!

    S touto výzvou, reagující na prohlubující se absenci kultury v politice, mezilidských vztazích a především v tvorbě, se signatáři a ministr kultury setkají s premiérem vlády ČR Bohuslavem Sobotkou, aby projednali své podněty:

    Unie orchestrálních hudebníků, Herecká asociace, Unie profesionálních zpěváků a Odborová asociace divadelníků se rozhodly oslovit představitele státu, poslance, senátory, zastupitele krajů, měst a obcí, aby se otevřeně přihlásili ke společné odpovědnosti za stav kultury této země, především oboru institucionálního živého umění, které je reprezentováno profesionálními symfonickými orchestry a divadly.

    V současné době je situace v této oblasti z důvodu podfinancování dále jen těžko udržitelná. Až 90 % organizací v kultuře je zřízeno mimo ministerstvo kultury, povětšinou městy, výjimečně některými kraji. Podíl financování ze strany státu je u těchto institucí kolem 2–3 %, celkový výdaj státu zdaleka nedosahuje ani 1 % výdajů státního rozpočtu, byť je tato hranice uvedena jako cílová v programovém prohlášení vlády ČR. Jediným zdrojem prostředků pro 90 % nestátních institucí je Program státní podpory profesionálních divadel a profesionálních symfonických orchestrů a pěveckých sborů, jehož hlavními charakteristikami jsou nedostatek prostředků a nesystémovost. Hlavními „donátory“ živé kultury jsou nyní především města a obce, kdy jen díky významné podpoře veřejných rozpočtů se daří zachovat síť orchestrů a divadel, které ve většině mají zjevný přesah nejen za hranice měst, krajů, ale často je jejich působení mezinárodní – a reprezentuje naši zemi.

    Je nezbytné, aby profesionální instituce „živé“ kultury byly postaveny na roveň ochrany movitých a nemovitých kulturních památek.

    Důsledkem mizivé podpory státu a většiny krajů je nepřijatelné odměňování zaměstnanců kultury, kteří (společně se zaměstnanci sociálních služeb) jsou zařazeni nejníže v rámci tabulkových tarifů a patří mezi nejhůře ohodnocené odborné zaměstnance. Odmítáme provozování kultury (financované z veřejných zdrojů) – na úkor sociálního postavení výkonných umělců.

    Vyzýváme tímto ke konkrétním krokům, které pomohou současnou situaci řešit. Ty by měly zahrnovat především otevření otázky větší podpory státu a krajů v oblasti kultury a nalezení systémového zdroje prostředků.

    Jiří Dokoupil, prezident UOH
    Jiří Hromada, prezident HA
    Richard Rokos, předseda UPZ
    Berthold Kaupa, předseda OAD

     

     

    Podaří se nám najít s premiérem východisko z nekulturní politiky? Čtěte příště…


    Komentáře k článku: Nenechme kulturu umírat!

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,