Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Kultura 2017

    Unie zaměstnavatelských svazů ČR pořádá v listopadu (pod záštitou premiéra a ministra kultury) konferenci, jejímž cílem je diskutovat aktuální témata v oblasti kultury, situaci v jednotlivých odvětvích, výhled na další období, vize, záměry, očekávané změny a rizika. Jednání se zúčastní zástupci státu, jednotlivých odvětví kultury, odborníci, politici – a samozřejmě představitelé celostátních organizací (včetně Herecké asociace), které se už po mnoho let snaží pozvednout význam kultury tam, kam patří. Narůstající absence kultury – ať už v tvorbě, v mezilidských vztazích, či v konání politické reprezentace – vyústila v posledních dnech ve výzvu Nemůžeme mlčet!, kterou podpořily Asociace profesionálních divadel a prezidium HA v reakci na jednání prezidenta a vlády ČR týkající se návštěvy Jeho Svatosti dalajlamy a následných problémů ministra kultury Hermana, který se s ním setkal – včetně kauzy státních vyznamenání. Po schválení prezidiem byla tato výzva rozeslána všem členům HA a setkala se s velkou podporou naší členské základny i ostatních herců a také veřejnosti – aktuálně výzvu podepsaly tisíce občanů.

    Nabídli jsme tak dialog občanské společnosti – všem, jimž není lhostejné dění, které přestává mít s demokracií mnoho společného. Chceme se ujistit, zda jsme stále svobodným a demokratickým státem. Budeme pořádat setkání a diskuse s občany. Blíží se další výročí 17. listopadu a myslím, že letos je tento den opět velkou výzvou zastavit se, ohlédnout a detailněji hledat to, o čem se dlouho jen mlčí nebo se přijímá s úsměvem. Paralela s listopadem 1989 je dána skutečným zájmem o tuto zemi, o svobodnou občanskou společnost a její kvalitní život, ve kterém má kultura prvořadý význam.

    Výzva se samozřejmě setkala i s ostrým odporem. O jeho úrovni svědčí vyjádření JUDr. Kláry A. Samkové, Ph. D.: Vy umělci a vzdělanci, i kdyby Zeman poblil korunovační klenoty, bude to menší škoda než to, co pácháte vy! Jsem přesvědčen, že se na Václavském náměstí setkáme 17. listopadu s jinou kvalitou vyjadřování k tomu, co nás trápí…

    O to víc mě potěšila konzistentní reakce předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky, který nás – představitele celostátních organizací v kultuře pozval do své kanceláře, abychom se 24. listopadu zúčastnili jednání za účasti ministra kultury na téma: rozpočet ministerstva kultury, legislativa, platy v kultuře a situace v oblasti živého umění.

    To by mohl být dobrý start změny…

    Jiří Hromada

    www.hereckaasociace.cz


    Komentáře k článku: Kultura 2017

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,