Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Cenná Cena Thálie

    Ceremoniálem v Národním divadle skončil v předvečer Světového dne divadla 23. ročník cen, které uděluje Herecká asociace a bohyně Thálie. Vždy se na nás snesou nejrůznější reakce od vysloveně dojatých a nadšených po ty, které volají po radikální změně režie slavnostního večera.

    „Letos to proběhlo klidně, uteklo to a guláš na rautu byl senzační…,“ vyhodnotil svou nelehkou pozici moderátor večera Antonín Procházka. Souhlasím. Večer to byl poklidný – co nechutnalo z jeviště, to se u guláše napravilo. Málokdo z diváků u obrazovek (nebo přítomných v hledišti) může však docenit, co vše se skrývá pod pojmem, že Ceny Thálie vyhlašuje a uděluje HA za mimořádné výkony v uplynulém roce. Třeba výjezdy odborných oborových porot (které zhlédnou na 250 pre­mié­rových výkonů), smluvní ujednání se sponzorskými a mediálními partnery, režii večera v kontextu s Českou televizí a Českým rozhlasem, které jej v přímém přenosu vysílají – má (vedle svých běžných povinností) v gesci tým kanceláře HA. Upřímně a s obdivem mu děkuju, že vydrží tlak nejen logických povinností, ale i nelogických nároků těch, kteří by to dělali jinak – bez ohledu na úřední hodiny, na to, zda je den, či noc.

    Prostě raut na Žofíně je výdechem pro všechny – o to krásnějším, když jej okysličuje spokojenost příznivců (a letos dokonce i mnohých nepříznivců) Cen Thálie.

    Pokaždé se něco v přímém přenosu stane. Tu nefungují v prvních minutách mikrofony, tu do nich nezkušené mládí v energickém projevu tluče, tu převezme šťastná herečka vázu Bořka Šípka a pak si ji (ještě na jevišti) rozbije. To se stalo i letos (i když mimo jeviště). Cenu za výkon v roli Renety (Ohnivý anděl) získala Iordanka Derilova (NDM Ostrava). Protože měla 26. března umělecké povinnosti mimo republiku, převzal vázu její syn Daniel. Mile poděkoval s cizokrajným akcentem a vlakem poté převážel cenu své matce. Pak jsme ovšem obdrželi jeho dojemnou SMS:

    „Dobry den, pise Vam Daniel Derilov. Moc se omlouvam se Vas obtizim v Nedeli ale stalo se velke nestesti. Bohuzel jsem zlomil Thaliu ve vlakem, v kterym jezdim do Dessau. Moje mama uz to vi je uplne nešťastna. Chci se Vas zeptat jestli existuje moznost cenu ještě jednou vyrobit? Moc krat vas prosim je to velmi tragicka situace. Zdravim Vas, Daniel.“

    (Vázu firma Ajeto pochopitelně jako vždy vyrobí novou.)

    Letos bych (za HA) rád udělil ještě jednu Cenu Thálie: virtuální, pro statečné obyvatele Paříže a Bruselu…

    Jiří Hromada

    www.hereckaasociace.cz

    www.ceny-thalie.cz


    Komentáře k článku: Cenná Cena Thálie

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,