Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Zemřel Jaroslav Slavoj Látal

    FOTO archiv souboru

    FOTO archiv souboru

    Jaroslav Slavoj Látal

    4. 3. 1964 Velké Meziříčí – 25. 2. 2016 Brno

    Herec, tanečník, scénárista a režisér brněnského tanečního divadla Mimi Fortunae, v němž působil 26 let.

    Od roku 1990 byl tvůrčím (i životním) partnerem Hany Smičkové-Látalové. Byl je nejen tanečník, ale také herec, scénárista a režisér, jenž vnesl do tanečních představení souboru prvek divadelní – slovo, mimiku a civilní pohyb. Režíroval například představení F. Villon: …teď na krk oprátku ti věší…, které se hrálo po osm let na domácích scénách i na slavném festivalu v Avignonu. V posledních letech spolu se svou partnerkou vytvořil scénář k renesanční frašce Ber kde ber, kterou pak režíroval. Nedílnou součástí rozsáhlejšího tanečně divadelního projektu Být či nebýt byla právě režie Slavoje Látala. V choreografii Dědictví se při hledání hudebního doprovodu pro choreografii rozhodl opustit baletisol jako tanečník a vzít na sebe novou roli – roli absolutního zvukového doprovodu.

    S Hanou-Smičkovou-Látalovou a Zuzanou Solčányovou vytvořil v roce 2010 scénář  k dvouhodinové baladické hře s tancem, veršem a zpěvem na motivy 6 básní  ze sbírky Karla Jaromíra Erbena Kytice. Zde se ujal nejen role reřiséra, ale i jedné z průvodních postav děje – věčně tvořícího básníka. Z dřívějších tanečních rolí připomeňme role Francoise Villona v …teď na krk oprátku ti věší…, Domýšlivce a Cestovatele v celovečerní taneční adaptaci Exupéryho Malého prince nebo Vojáka v ryze pánské choreografii Pro Patria.

    Spolu se Zuzanou Solčányovou Slavoj Látal vytvářel dramaturgii celé umělecké činnosti souboru. Vždy žil naplno, byl neukázněným básníkem života, až nakonec jeho duše odkopla pozemská pouta a rozletěla se tam, kde není hranic pro inspiraci a snění…

    Zemřel po krátké prudké nemoci.

    Slavoj-parte-tisk

    Poděkování souboru TD Mimi Fortunae: Slavoji, děkujeme Ti, že jsme žili ve správný čas na správném místě, abychom toho mohli tolik sdílet s Tebou, který jsi nás inspiroval, provokoval, rozčiloval a také vedl, podporoval a hlavně miloval. Byl jsi člověk, který druhým uměl ukázat cestu.

    • Autor:
    • Publikováno: 6. března 2016

    Komentáře k článku: Zemřel Jaroslav Slavoj Látal

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,