Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Podoby – Živě z New Jersey

    Na živým vysílání, tj. přímo do éteru, je skvělý, že se nedá nic opravit, vystřihnout nebo doplnit. Je samozřejmý, že po skončení přenosu každý ví, jak se to dalo říct nebo zahrát jinak a líp a třeba i s vtipem. Ale je už pozdě!

    Vratislav Brabenec

    V roce 1999 jsme s kapelou byli pozváni do rádia v New Jersey, kde celá kapela zahrála ve větším obýváku přímo. Mezi skladbami se povídalo. Byl jsem tehdy hlavní kecálek Plastic People. Dodnes si pamatuju všechny gramatický přehmaty a šlápnutí vedle a zamotání se na drobnostech, který nikam nevedly. Naštěstí vlasáč a stárnoucí hipík moje chyby využil, tzn. nezneužil, aby ze mě udělal úplnýho blbce.

    Věděl toho hodně o kapele i o ČSR, a tak jsem se drze zeptal, co ví o plánech, jak zničit západní mládež, zvlášť ve Státech, vývozem drog. Starší si jistě pamatují na lány zčernalýho obilí. To bylo pěstování námelu na obilí – suroviny na výrobu LSD. Hipík o tom nic nevěděl. Plán východu byl jednoduchý. Zfetujeme západní mládež a pak je utlučeme čepicema.

    Hipík pozorně naslouchal. Když jsem bídný referát o LSD dosmolil, zavolal v neděli odpoledne do luftu: Díky vám, bolševici, za všechno to skvělý LSD, ještě mám doma zásobu!

    Tím, myslím, že po písni Magický noci vysílání skončilo.

    I technici se dobře bavili. Dlouho tam prej neslyšeli něco podobnýho.

    Pak jsme jeli daleko za N. Jersey na farmu, kterou nám laskavě půjčila naše americká manažerka Heather od zámožnýho tatínka. Cestou jsme doplnili zásoby australskýho piva, který nám mezi těmi americkými napodobeninami piv přišly pitelnější. Heather si vymyslela na večer grilování. Někdo koupil vepře, jinej hovězinu. Já jsem se rozhodnul pro kraba. Grilování nemusím. Rád jím vsedě vařená jídla českýho střihu, jako je rajská s luskem, ptáček, guláš atd.

    Heather se mě ptala, proč taky nepeču. Snažil jsem se jí vysvětlit, že jsem si koupil kraba a že to přeci jenom při pečení trochu smrdí, a tak počkám, až ostatní dopečou. Opodál – na doslech – postávala naše česká manažerka Olinka Záhorbenská a bylo vidět, že se dost baví. Ono totiž, když kraba vyslovíte s p na konci, znamená to v američtině hovno. Heather pak jen řekla, že to přijde umejt, ať se stavím na panáka. Moc toho o Slovanech nevěděla, ale bylo na ní vidět, že vůbec netušila, že večer si Češi pečou vlastní hovno. Tak tomu rozuměla Olinka a tak mi to vysvětlila.

    Druhý den jsem se šel projít po zahradě až k rybníku, kde jsem denně pozoroval želvy. Předjelo nějaký luxusní auto s ještě luxusnější kočkou. Šel jsem k autu a drsně řekl tomu fešákovi, že si nevšimnul, že je na soukromým pozemku. Fešák klidně odpověděl, že to je jeho farma. Byl to majitel. Ptal se, jestli se může podívat dovnitř. Zhrozil jsem se. V ložnici ležel Hlavsa s Karafiátem v horečkách a zbytek kapely dopíjel zásoby. Bylo nám předem doporučený, ať uvnitř nekouříme… Rychle jsem souboru řekl, že to je Majitel. S nikým to nehlo.

    Jenže já nevěděl, že ve Financial News vyšel od jeho dcery článek o nás. Otec dceru nikdy moc vážně nebral, ale že se o ní píše v plátku určeným pro zámožný a úspěšný podnikatele, to ho dostalo. Stačil pak jen dceři říct: Celej život úspěšně podnikám, ale v novinách, jako jsou F. News, o mně nebyla nikdy ani zmínka. Ty sem přivezeš nějaký plastický lidi, a voni to votisknou. Taky se jí zmínil o návštěvě na svý hobby farm. A dodal: Viděl jsem je tam a teď už vím, jaká je cesta k úspěchu.


    Komentáře k článku: Podoby – Živě z New Jersey

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,