Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Zemřel Miloš Hlavica

    FOTO archiv

    FOTO archiv

    Miloš Hlavica

    29. 10. 1933 Praha – 12. 8. 2015 Praha

    Herec a malíř, dlouholetý člen Realistického divadla v Praze (dnes Švandovo divadlo).
    Pocházel z umělecky založené živnostnické rodiny (otec byl vystudovaný herec, ale této profesi se z existenčních důvodů nevěnoval). Již ve školních letech nalezl zálibu v recitaci a hrál ochotnické divadlo. Nicméně původně studoval architekturu na ČVUT, odkud přešel na DAMU (1954-1958). Po absolutoriu získal angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, kde působil až do roku 1991. V letech 1991-1993 hrál v Městských divadlech pražských, poté odešel do penze, i když pohostinsky občas vystupoval. Například v Divadla Na Jezerce, ale i v Národním divadle. Svým fyzickým zjevem a osobitě zabarveným hlasem byl předurčen k charakterním rolím zemitého typu, v mládí ale hrával i milovníky.

    V roce 1959 s Jiřinou Jiráskovou v televizním seriálu Rodina Bláhova. FOTO archiv ČT

    V roce 1959 s Jiřinou Jiráskovou v nejstarším českém televizním seriálu Jaroslava Dietla Rodina Bláhova (r. Jaroslav dudek a Stanislav Strnad). FOTO archiv ČT

    Vedle divadelního a v menší mře i filmového a televizního herectví se intenzivně věnoval práci v rozhlase, kde za desítky let natočil řadu her, pásem poezií a dalších pořadů různých formátů. Dlouhodobě se uplatňoval také v dabingu. V letech 1983-1993 přednášel na DAMU umělecký přednes, poté vyučoval na Vyšší odborné škole herecké. Kromě toho se od dětství věnoval malování (v roce 1980 organizoval v pražském Paláci Kinských výstavu Herci malují).

    FOTO archiv ČRo

    FOTO archiv ČRo

    Byl podruhé ženatý. Jeho první manželkou byla herečka Ivanka Devátá (*1935), podruhé se oženil s herečkou Růženou Merunkovou (*1940). Jeho mladší bratr Pavel Hlavica (*1935) je operním pěvcem. Jeho synové se také pohybují v oblasti médií – Marek Hlavica (*1961) pracuje jako novinář, Lukáš Hlavica (*1965) je hercem a režisérem (jeho žena je herečka Klára Melíšková). I dcera Anna Bendová (1975-2008) byla herečkou, ve 33 letech ale zemřela na zákeřnou nemoc.

    • Autor:
    • Publikováno: 18. srpna 2015

    Komentáře k článku: Zemřel Miloš Hlavica

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,