Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Příloha

    Plzeň 2015 Evropské hlavní město vrcholné akrobacie, napětí, úžasu, humoru, poetiky

    INZERCE: Plzeň se v rámci projektu Evropské hlavní město kultury po celý rok 2015 stane „mekkou“ pro všechny milovníky nového cirkusu. Těch, kdo mají rádi divadelní představení, kde se prolíná vrcholná akrobacie, žonglování s napětím, úžasem, humorem, klaunstvím, poetikou, s atmosférou starých časů, kdy kočovné společnosti objížděly náměstí a bavily svým uměním diváky.

    David Dimitri

    David Dimitri FOTO ARCHIV FESTIVALU

     

    Do Plzně v roce 2015 přijede osm předních mezinárodních souborů z Francie, Itálie, Španělska, Kanady a Švýcarska, které vybral umělecký šéf projektu Petr Forman. Výsledkem je celá sezona nového cirkusu – trvá od ledna do listopadu, nabídne přes 60 představení, Plzeň oživí na různých místech pestrobarevná šapitó a neopakovatelné zážitky si odnese více než 20.000 diváků… V dnešním článku představíme nabídku do května 2015.

    Le Manège Carré Senart – prolog od září 2014

    Přerod Plzně v kulturní metropoli začne již v září 2014. V centru města zakotví Le Manège Carré Senart, jeden z největších uměleckých kolotočů pro děti i dospělé z předměstí Paříže, který se dosud představil pouze v osmi městech světa. Jeho autorem je francouzský výtvarník François Delarozière. Ten během 15 let svého působení v roli uměleckého ředitele divadelní společnosti La Machine vytvořil několik desítek obřích loutek a karuselů, které oživily ulice a náměstí nejrůznějších evropských měst, přibližuje Petr Forman. Le Manège Carré Senart bude na náměstí Republiky nabízet místa ke svezení až do listopadu 2014. Tento obří kolotoč je základním kamenem takzvané proměny náměstí, kterou připravuje spolu s uměleckým ředitelem skupina českých výtvarníků, animátorů a architektů s použitím nejmodernější projekční technologie.

    Slavnostní otevření města: 17. ledna 2015

    Samotný projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury začne 17. ledna 2015. Scénáři a režii slavnostního zahájení se od konce roku 2013 věnuje Petr Forman. Ke spolupráci oslovil několik významných osobností či těles české, plzeňské i evropské kultury. Například švýcarského provazochodce Davida Dimitriho, kterého doplní i další domácí a zahraniční akrobaté, či Roberta Magra, uměleckého ředitele tréninkového a residenčního prostoru pro profesionální umělce La Central del Circ v Barceloně, kameramany Jana Malíře a Martina Šáchu, textaře Jiřího Suchého, Plzeňskou filharmonii, varhaníka Adama Viktoru, Plzeňskou konzervatoř a další významné osobnosti z různých oborů. Mojí touhou je spolupracovat se všemi místními hudebními tělesy, sbory a muzikanty. Už teď jsme ve spojení s konkrétními plzeňskými hudebníky, kteří by se na tom jedinečném zážitku měli podílet, přibližuje Petr Forman.

    Hudbu pro slavnostní zahájení komponuje jeden z nejvýraznějších českých současných skladatelů a dirigentů Marko Ivanović. Původní skladba, která vzniká pouze pro tuto příležitost, vyvrcholí rozezněním nových zvonů v plzeňské katedrále. Velmi si vážím iniciativy lidí kolem sbírky Ze srdce zvon a přístupu pana biskupa Radkovského, kteří souhlasili s tím, že v katedrále zazní zvony poprvé po více než sedmdesáti letech právě při otevírání Evropského hlavního města kultury, vyzdvihuje Petr Forman. Na obnovení zvonů, které byly během nacistické okupace použity pro výrobu munice, vybírají Plzeňané již od poloviny roku 2012. Dosud se podařilo shromáždit téměř pět milionů korun. Z darů již byly odlity první dva zvony, nyní se sbírají prostředky pro zbylé dva.

    Okamžik zahájení dělím do tří fází. Obyvatelé i návštěvníci se budou scházet do středu města pěti průvody inspirovanými vším, co v sobě Plzeň, její okolí a kraj skrývají. Pět průvodů nejen symbolizuje pět řek, na jejichž soutoku město leží, či pět základních témat celého projektu, ale především nabízí možnost představit pestrost zájmů, činností a aktivit města, kraje a jeho obyvatel, líčí Petr Forman. Hlavní lákadla budou čekat diváky na centrálním náměstí Republiky. Druhá fáze, kterou nazývám Společný okamžik, se odehraje na náměstí Republiky a lidé ji prožijí společně. Tento zážitek spojuje hudba, obraz, napětí a emoce. Obrazy a hudba, rozprostřené dokola celého náměstí, povedou divákovu pozornost jednotně k rozeznění zvonů. To odstartuje projekt Evropského hlavního města kultury. Ve třetí části večera se pak město otevře všem přítomným a oslavy se přesunou i do okolních částí města – jak venkovních, které se mimořádně pro tento den promění v pěší zónu, tak i do prostor historických domů, dvorků, kulturních sálů, muzeí, galerií, knihoven, hospůdek a hudebních klubů, přibližuje Petr Forman.

    Cirque Trottola

    Cirque Trottola & Petit Théâtre Baraque: Matamore FOTO JEAN PIERRE ESTOURNET

    David Dimitri (Švýcarsko): L’Homme Cirque

    Na svůj adrenalinový kousek při zahájení naváže švýcarský provazochodec a akrobat David Dimitri o necelý týden později, kdy ve stanu na náměstí Republiky v lednu a na začátku února uvede deset večerů rodinného představení L’Homme Cirque. Dimitri pochází ze slavné cirkusové a klaunské rodiny. Možná proto je jako jeden z mála považován stejně tak za zástupce klasického cirkusového umění, jako i za průkopníka nového cirkusu, přibližuje umělce Petr Forman. V sólu L’Homme Cirque Dimitri spojuje akrobacii, živou hudbu, tanec a nechá se například vystřelit z děla nebo se projde na úzkém drátu ve velké výšce.

    Cirque Trottola & Petit Théâtre Baraque (Francie): Matamore

    Cirque Trottola je zřejmě nejosobitějším a nejoriginálnějším souborem, který diváci v rámci sezony nového cirkusu uvidí. Představení Matamore vznikalo více než rok a bylo nejočekávanější premiérou nového cirkusu loňského roku. Spojení Trottoly s neméně známou dvojicí Branlo & Niglo (Petit Théâtre Baraque) zafungovalo znamenitě. Vzniklo originální představení s vlastní poetikou, které zároveň neslevuje z té nejvyšší úrovně akrobatických dovedností, láká Petr Forman. Diváci uvidí fantaskní cirkus s křehkými a burleskními klauny a akrobaty, kteří žonglují či létají vysoko ve vzduchu, jako by popírali zákony gravitace. Niglo a Branlo spolupracovali například s Igorem z Volière Dromesko, spoluzakládali Cirque Alligre, Zingaro a Théâtre Krill nebo účinkovali s Footsbarn Theatre a Théâtre du Radeau.

    Cirque Aïtal (Francie)

    Posledním ze tří souborů, který zahájí sezonu nového cirkusu v lednu a únoru 2015, jsou francouzští Cirque Aïtal. Stejně jako představení Davida Dimitriho si ho užijí celé rodiny: bez jazykové bariéry nabídne skvělou akrobacii, vtip i jemnou poetiku. Humor lze označit vedle akrobatických dovedností za jednu z největších předností tohoto mladého páru, dodává Petr Forman. Soubor tvoří francouzsko-finská dvojice Victor Cathala a Kati Pikkarainen. Jeho název v oksitánštině znamená „je to tak, jak to je“.

    PSiRC (Španělsko): Acrometria

    Představení Acrometria španělského souboru PSiRC, které Plzeň uvidí v dubnu 2015 v prostorách nově otevřené Kulturní fabriky Světovar, dokládá pravdivost rčení, že v jednoduchosti je síla. Lehkost a cit, s jakými překonává katalánská trojice performerů i ta nejnáročnější akrobatická čísla, nás spíše nechávají nahlédnout do jejich vztahu a světa, než by nás nutily obdivovat dokonalost a přesnost pohybů, popisuje Petr Forman. Čím víc působí akrobatická dokonalost v provedení této mladé trojice odlehčeně, tím víc si můžeme vychutnat jejich osobitou poezii a náladu představení. Diváci v představení uvidí vizuální poezii založenou na práci s objekty a samozřejmě na náročných cirkusových technikách – žonglování, akrobacii, tanci, ale i hudbě. Soubor PSiRC vznikl v roce 2011 a pochází z Barcelony.

    PSiRC: Acrometria

    PSiRC: Acrometria FOTO BERNAT RIPOLL

    MagdaClan (Itálie): ERA – Sonnet for a Clown

    Květen v Plzni bude patřit italskému souboru MagdaClan, asi nejmladším zástupcům nového cirkusu, kteří se zde v rámci sezony nového cirkusu představí. Čerství absolventi cirkusové školy v Turíně nabili své první společné dílo velikým množstvím energie a nápadů, výsledkem je klaunsky roztomilé představení plné vrcholné akrobacie prodchnuté intimními gesty. Jednoznačně dokládají chuť a potřebu mladší generace cirkusového světa kombinovat vrcholné akrobatické výkony s hledáním příběhu. Zvýrazňováním charakterů postav dotvrzují důraz současných moderních cirkusových škol na hereckou průpravu svých absolventů, líčí Petr Forman. Představení mělo premiéru v červnu 2012 v Bruselu.

    Připravil Jiří Sedlák, Plzeň 2015

    Co nás čeká?

    Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015

    Plzeň 2015 nabídne po celý rok přes 50 velkých kulturních událostí ve veřejném prostoru a přes 600 dalších akcí. Žánrově se program rozprostře od divadla, přes hudbu, výstavy, architekturu, tanec, performance, výtvarné instalace až po komunitní programy a vzdělávací projekty. Obyvatelé i návštěvníci Plzně se mohou těšit kromě celoroční sezony nového cirkusu například na festival světla, devět týdnů baroka, monumentální oslavy 70. výročí konce války, výtvarné instalace ve veřejném prostoru, na výstavy Jiřího Trnky, Ladislava Sutnara, současného designu nebo na díla ze sbírek muzea Villa Stuck v Mnichově a galerie Lenbachhaus. V rámci projektu se otevře kulturně-komunitní centrum v bývalém pivovaru Světovar, další industriální areály i nové divadlo. Velký důraz kladou pořadatelé také na zapojení obyvatel a udržitelnost i po skončení projektu. Celkový rozpočet činí 420 milionů Kč. Hlavními donátory jsou město Plzeň, Ministerstvo kultury České republiky, Evropská unie a Plzeňský kraj.

    Více informací na www.plzen2015.eu

    Sezona nového cirkusu – Plzeň 2015:

    Le Manège Carré Sénart (Francie)

    Náměstí Republiky

    5. 9.–2. 11. 2014

    David Dimitri (Švýcarsko) a další – slavnostní zahájení

    Náměstí Republiky

    17. 1. 2015

    David Dimitri (Švýcarsko): L’Homme Cirque

    Náměstí Republiky

    23., 24., 25., 28., 29., 31. ledna a 1., 3., 4., 5. února 2015

    Cirque Trottola & Petit Théâtre Baraque (Francie): Matamore

    Park (hřiště) za Plazou

    27., 30., 31. ledna a 3., 4., 7., 8., 11., 12. února 2015

    Cirque Aïtal (Francie)

    5., 6., 7., 8., 10., 11., 13., 14., 15. února 2015

    PSiRC (Španělsko): Acrometria

    Světovar

    2., 4., 5., 7., 8., 9., 10. dubna 2015

    MagdaClan (Itálie): ERA – Sonnet for a Clown

    Park Sv. Jiří

    13., 15., 16., 17., 18. května 2015

    L’Illustre Famille Burattini (Francie): Le Jabberwock

    Amfiteátr za Plazou

    25.–29. června 2015

    Cirque Alfonse (Kanada): Timber!

    1.–8. července 2015

    Acoreacro (Francie): Klaxon

    Sídliště Košutka

    10., 11., 13., 14., 15. listopadu 2015

    • Autor:
    • Publikováno: 4. dubna 2014

    Komentáře k článku: Plzeň 2015 Evropské hlavní město vrcholné akrobacie, napětí, úžasu, humoru, poetiky

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,