Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    V londýnském divadle Apollo spadl strop

    Nejméně 76 raněných, z toho sedm vážně, si vyžádalo neštěstí v londýnském divadle Apollo, kde se během čtvrtečního (19. 12.) představení zřítila část stropu. Londýnští záchranáři podle agentury AFP mezitím bilanci neštěstí zkorigovali, a to směrem dolů. Dřívější údaje hovořily o až 88 zraněných.

    FOTO archiv

    Celá střecha budovy se zřítila do hlediště zrovna před nás, řekla BBC jedna z návštěvnic. FOTO archiv

    Mnozí zranění byli zjevně otřeseni, vrávorali, krváceli, nicméně většina z nich byla podle zdravotníků schopna z divadla odejít po vlastních nohou. Bezprostředně po neštěstí záchranáři zabavili tři autobusy, aby mohli dopravit raněné do nemocnic, kde podle BBC bylo ošetřeno 58 lidí. Sedm z nich bylo zasaženo vážně, ale způsobená zranění podle lékařů neohrožují jejich životy.

    V hledišti bylo asi 720 diváků. Náhle se na ně podle agentury AP začala sypat omítka a zdivo z propadlé části stropu, která strhla sebou i část divadelních balkonů. Policie byla na místo nejprve přivolána hlášením, že se v divadle během představení zhroutila střecha. Okamžitě přijely i sanitky a hasičské vozy. Divadlo bylo evakuováno a jeho okolí policie uzavřela. Asi hodinu po incidentu hasiči oznámili, že z trosek vyprostili všechny lidi.

    Balkon a hlediště Apollo Theatre před incidentem, během něj a ponem. FOTO archiv

    Balkon a hlediště Apollo Theatre před incidentem a po něm. FOTO archiv

    Návštěvníci představení uvedli, že během první části inscenace náhle slyšeli hlasité praskání. Mnozí se nejdřív domnívali, že jde o součást představení. Pak začaly padat kameny a omítka.

    Celá střecha budovy se zřítila do hlediště zrovna před nás, řekla BBC jedna z návštěvnic Amy Lecozová, která byla v divadle i se svými dětmi ve věku 16 a 19 let. Nejprve jsme si mysleli, že jde o součást produkce. Pak jsem dostal ránu do hlavy, řekl další z diváků Martin Bostock televizi Sky News. Vypukl naprostý chaos. Bylo to strašlivé, dodal. Vzápětí po tragédii se celé divadlo zahalilo do prašného oblaku a mezi lidmi vypukla panika. Podle svědků řada lidí krvácela a všichni se snažili co nejrychleji dostat ven. Záchranným týmům se je podařilo evakuovat během relativně krátkého času.

    Divadlo na svých stránkách uvádí, že bude zavřené do 4. ledna 2014 včetně. FOTO archiv

    Divadlo na svých stránkách uvádí, že bude zavřené do 4. ledna 2014 včetně. FOTO archiv

    Divadlo právě uvádělo hru Podivný případ se psem podle stejnojmenného románu britského spisovatele Marka Haddona. Budova byla postavena v roce 1901. Hlediště má 775 míst rozmístěných ve čtyřech podlažích. Představení bylo téměř vyprodáno, v hledišti bylo 720 diváků. Všichni herci podle ředitele divadla vyvázli nezraněni.

    Policie podle AFP uvedla, že nevylučuje žádnou z možných příčin neštěstí, zatím však nic nenaznačuje, že bylo šlo o zločin. Britský premiér se nechal o události pravidelně informovat a poděkoval záchranářům za poskytnutí rychlé pomoci raněným.

    Podobné, ale ne tak tragické neštěstí zažilo v květnu 2004 Královské divadlo Haymarket v londýnském West Endu. Padající části stropní omítky tehdy zranily 15 diváků. Kusy omítky se uvolnily poté, co se zřítil lustr. Jeho pádu do hlediště zabránilo podle mluvčího bezpečnostní lano.

    /Z Divadlo.cz převzal a pro i-DN upravil hul/

    Více o události na: BBC News London

    Představení Podivný případ se psem jsme mohli vidět i v ČR v rámci přímých přenosů z londýnského Národního divadla NTLiveviz Londýn to rád horor

    • Autor:
    • Publikováno: 20. prosince 2013

    Komentáře k článku: V londýnském divadle Apollo spadl strop

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,