Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Konec léta

    Přijal jsem nabídku redakce DN na pravidelné příspěvky do tohoto bohulibého periodika. No jo, ale copak já vím, co vás zajímá? A kdo to vůbec čte? Dobře, nebudu stanovovat cílovou skupinu, nechám se inspirovat létem.

    Zdeněk Merta

    Nemá smysl příliš komentovat skeč s odvoláním a následným přivoláním ředitele ND Jana Buriana letním ministrem Jiřím Balvínem, které přidalo tolik zbytečné práce mnoha lidem. Bylo to trapné a každému, kdo branži trochu zná, muselo být jasné, že se reakce dostaví i uprostřed prázdnin. Že to nevěděl Jiří Rusnok, mě zklamalo, že si to neuvědomil Jiří Balvín, je prostě lapsus, že by to bylo tím vedrem?

    Nejsem paranoik a nedomnívám se, že všechny mocenské zásahy nutně souvisí s vlastním obohacením či poskytováním výhod pro své blízké. Nemyslím si například, že prezident Klaus vyhlásil amnestii, aby zvýhodnil své kamarády, to je úplná konina, protože žádné nemá, a navíc není darebák. Domnívám se, že se jen natolik vzdálil realitě, že jemu i hradnímu společenství unikly elementární, naprosto očividné skutečnosti, o kterých se mluví, které vox populi vnímá jako nepopiratelná fakta a která nejspíš i fakty jsou. Možná, že v Českých drahách a společnostech, kde se jedná o statisícové platy, milionové odměny a možnosti účasti na atraktivních kšeftech, stojí za to dělat dramatické účelové personální změny, i když vypadají divoce. Je značně pravděpodobné, že na tom vítězové profitují a nepochybuji, že v různých sférách je grázlů dost. V oblasti kulturní, kde jsou všechny výhody a odměny o řád níže, to ale vůbec nedává smysl. Nejde o korupci, je to jen zbabrané.

    Přimělo mě to k úvaze o legitimitě a legalitě moci. K legalitě můžete přijít ve volbách, legitimita se však získává činy, nejlépe kontinuálními. Volby jsou soutěž, manipulace, šoubiz, jenže smysluplný čin je z jiné kategorie. Mívá základ v serióznosti, zkušenosti, dospělosti, a taky mu sluší jistá míra velkorysosti a moudrosti. Většinou dobře činí ten, kdo věci rozumí.

    Jmenování ředitele ND v Praze bylo dobře připraveno, a to konzervativní formou, která se k ND hodí a která se používá v mnoha velkých evropských divadlech. Že by to někde řešili odboráři anebo nějaký způsob plebiscitu, mi není známo, bylo by to ostatně nefunkční a hovadské. Jak to, že to neví ministr? Pokud je to podobné v jiných rezortech, pomáhej pánbu.

    Nejde o tuto vládu, to je jen taková hloupá hra. Chtěl bych, aby státní rezorty i v mírové době vedli lidé, kteří se v nich vyznají, a předseda vlády a prezident byli normální. Je to tak nesplnitelný požadavek, prosím?

    Proč byli lepšími ministry Kopicová a Fiala než Dobeš, který jen kšeftuje se svým poslaneckým hlasem a penězi pro sport, Tigrid a Dostál než Hanáková, která byla hodně slušná, ale málo kompetentní? Rychetský a Motejl než kšeftař Němec?

    Protože rozuměli svému řemeslu, nebyli asociálové, chovali se standartně a byli NORMÁLNÍ. Přátelé, kteří jste či budete u moci, mohli byste, prosím, vzít v potaz tento aspekt?

    Děkuji.


    Komentáře k článku: Konec léta

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,