Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Dramacentra se setkají v Ostravě

    První setkání dramacenter České republiky se uskuteční od 15. do 17. listopadu 2012 na nové alternativní scéně Divadla loutek Ostrava. Střediska dramatické výchovy budou v Ostravě prezentovat své nejzajímavější lekce, které děti vzdělávají prostřednictvím dramatické výchovy.

    Ve třech dnech se představí dramacentra z Ostravy, Olomouce, Brna, Prahy a Plzně s celkem šesti dramatickými dílnami, jejichž tématy jsou například šikana, násilí, demokracie, odlišnost jedince, hrdinství, zrada a další. Pro nejmladší děti jsou připraveny lekce zaměřené na spolupráci, rozvoj imaginace a čtenářství. Dílen se účastní děti mateřských škol, žáci základních a středních škol. Studenti vysokých škol a zájemci z řad široké veřejnosti budou moci dílny navštívit zcela zdarma jako pozorovatelé.

    Půjde o jedinečnou akci svého druhu v České republice, kterou pořádá Asociace dramacenter České republiky ve spolupráci s ostravským loutkovým divadlem, uvedl Pavel Němeček, vedoucí Sdružení D v Olomouci a jeden ze zakladatelů Asociace. Mezi hlavní cíle Asociace patří především vytvářet vhodné podmínky pro fungující i nově vznikající dramacentra, tedy centra divadla a výchovy u nás, a sledovat a podporovat jejich činnosti, dodal Němeček.

    V rámci této celorepublikové přehlídky se ve čtvrtek večer 15. listopadu od 16.30 uskuteční slavnostní vernisáž fotografií z dílen všech devíti dramacenter ve foyeru Divadla loutek Ostrava. Poté bude následovat debata s Keithem Homerem, ředitelem Redbridge Drama Centre v Londýně, na téma historie a fungování dramacenter ve Velké Británii. Na besedu budou pozváni také zástupci naší politické reprezentace, ministři, primátoři a náměstci příslušných odborů a oddělení, městští zastupitelé, ředitelé škol a samozřejmě pedagogové a studenti vysokých škol.

    Setkání se zúčastní tato dramacentra: DLO alternativní scéna a THeatr ludem, občanské sdružení z Ostravy, Sdružení D z Olomouce, SDV Labyrint, pobočka SVČ Lužánky z Brna, Centrum tvořivé dramatiky z Prahy, Johan, občanské sdružení z Plzně. Ve fotografiích je doplní Labyrint Divadla Drak z Hradce Králové a Divadelta občanské sdružení z Prahy.

    Obor dramatické výchovy má v ČR vybudované silné odborné zázemí, přesto zatím dostatečně nepronikl do obecného povědomí a patří pouze mezi volitelné předměty. Málo pedagogů zatím dokáže využívat metody a techniky dramatické výchovy v běžné výuce ostatních povinných předmětů. Přitom vědecké výzkumy dokládají, že zkušenostní učení je nejefektivnějším způsobem vzdělávání mladé populace.

    • Autor:
    • Publikováno: 12. listopadu 2012

    Komentáře k článku: Dramacentra se setkají v Ostravě

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,