Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zvažujeme nepříjemnou možnost navýšení vstupného

    Na nedostatečnou finanční podporu oblastních divadel upozorňuje od začátku září kampaň Asociace profesionálních divadel České republiky Pomozte svému divadlu. Akce se setkala s velkým zájmem ze strany diváků i zaměstnanců divadel, kteří svůj postoj vyjádřili podpisem petice. Aktivitě asociace vyjádřilo od samého počátku svou podporu také vedení Moravského divadla Olomouc, pro které je téma rozpočtu a finančních příspěvků v těchto dnech velmi aktuální.

    Moravské divadlo Olomouc. FOTO MDO

    Asociace profesionálních divadel České republiky chce kampaní upozornit na špatné přerozdělování peněz ze strany ministerstva kultury. Na podporu divadelní činnosti na území Prahy věnuje ministerstvo již dlouhá léta desetkrát více než na všechna ostatní divadla v republice dohromady. Regionální divadla přitom hrají pro většinu diváků České republiky, uvedl předseda asociace Jan Burian.

    Podle ředitele Moravského divadla Olomouc Josefa Podstaty je problém ve  špatně nastaveném vícezdrojovém financování divadel, resp. v nepoměru příspěvků, které jednotlivé subjekty divadlu poskytují. Naše divadlo je městskou příspěvkovou organizací, největší váha tak spočívá na zřizovateli. Ministerstvo kultury přitom neplní vládou schválenou Koncepci účinnější podpory umění, místo závazných sto padesáti milionů korun putuje mezi oblastní divadla stále méně peněz. V posledních letech to bylo necelých šedesát milionů, z toho do Moravského divadla Olomouc putoval příspěvek pohybující se mezi třemi a čtyřmi miliony korun. V příštím roce má být mezi oblastní divadla rozdáno dokonce pouhých sedmatřicet milionů, tím pádem bohužel hrozí výrazné snížení dosavadního příspěvku od ministerstva pro naše divadlo. Nemůžeme počítat ani se zvýšením příspěvku od Olomouckého kraje, ten se za posledních pět let snížil více než o polovinu. Třicet procent návštěvníků našeho divadla je přitom mimolomouckých. O krajském významu instituce rozhodně nelze pochybovat, v minulosti se již objevily myšlenky na převzetí divadla Olomouckým krajem. Divadlu se daří i navzdory zmíněnému snižování příspěvků udržovat vyrovnaný rozpočet snižováním provozních nákladů a získáváním peněz od sponzorů, upozornil Podstata.

    Vzhledem k dlouhodobému podfinancování kultury vyhlíží vedení Moravského divadla Olomouc do kalendářního roku 2013 s určitými obavami. Reálně zvažujeme nepříjemnou možnost navýšení vstupného. Rozhodně by však šlo jen o kosmetickou úpravu ceny vstupenky, nechceme naše diváky odradit. Pokud budou příspěvky ze strany kraje a ministerstva výrazně nižší, může to také znamenat zásah do dramaturgického plánu. Místo nákladných operních inscenací by tak mohly nastoupit úspornější varianty, třeba koncertní verze. Pokud se tak stane, může být ovšem do budoucna ohroženo naplňování účelu Moravského divadla Olomouc daného zřizovací listinou. Tím účelem je provozování stálého, třísouborového repertoárového divadla a kulturní reprezentace statutárního města Olomouce v celostátním i mezinárodním měřítku, shrnul ředitel Podstata.

    Moravské divadlo Olomouc je kulturní instituce s uměleckými soubory činohry, opery a operety a baletu a s denním provozem. Zaměstnává proto zhruba 250 lidí a operuje s ročním rozpočtem přes 120 milionů Kč. Statutární město Olomouc přispívá divadlu částkou necelých sto milionů korun, Olomoucký kraj pak zhruba půldruhým milionem korun. Jako příspěvková organizace dostává Moravské divadlo Olomouc také výše zmíněný roční příspěvek od Ministerstva kultury České republiky v rámci dotačního Programu podpory profesionálních divadel a symfonických orchestrů. Tato dotace se pohybuje mezi třemi a čtyřmi miliony korun. Zbývající částku potřebnou pro celkový rozpočet je divadlo schopné si vydělat samo, jeho soběstačnost vzrostla v posledním roce na osmnáct procent.

    Za necelé dva měsíce se již podařilo pod petici Pomozte svému divadlu shromáždit v Moravském divadle Olomouci téměř sedm set podpisů. Děkujeme za podporu všem, kteří si naše tři soubory oblíbili a není jim lhostejný budoucí stav živé kultury v Olomouci, zdůraznil Podstata. V celé republice se už k petici připojilo bezmála 26 tisíc lidí.

    • Autor:
    • Publikováno: 7. listopadu 2012

    Komentáře k článku: Zvažujeme nepříjemnou možnost navýšení vstupného

    1. Vladimír Hulec

      Vladimír Hulec

      Z MD Olomouc nám včera přišla tato tisková zpráva:

      Na představení z domácí produkce uváděná od ledna 2013 budou vstupenky o desetikorunu dražší, s výjimkou dětských a školních představení a tzv. studiových titulů uváděných v prostoru „za oponou“ nebo v Českém rozhlase Olomouc. V ceně takto zdražené vstupenky však bude i poplatek za šatnu. Navíc si zájemci stále mohou dokoupit předplatné na aktuální sezonu, jehož cena zůstává nezměněná.

      Zdražení vstupného
      je důsledkem mimo jiné rostoucích cen energií, zvyšování provozních nákladů a inflace. „Téměř tři roky se nám dařilo cenu vstupného nenavyšovat, nyní jsme však byli nuceni ke zdražení přistoupit. Jedná se skutečně jen o kosmetickou úpravu ceny, která se navíc nevztahuje na dětská a školní představení ani na menší, studiové inscenace. Spokojenost diváků je pro nás prioritou, proto jsme se rozhodli vykompenzovat nepopulární zdražení tím, že od ledna bude šatna pro všechny návštěvníky našich divadelních představení bez poplatku,“ zdůraznil ředitel Moravského divadla Olomouc Josef Podstata.

      13.11.2012 (1.43), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,