Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Blogy

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 814)

    Shodou náhod a zřejmě i toků peněz od fandících donátorů se přihodilo, že se premiéra muzikálu Tři v sauně Matěje Tomáše a Petra Konečného uskuteční na scéně brněnské Radosti.

    Páteční večer pět minut před sedmou. Foyer divadla je nahuštěn návštěvníky čekajícími na odložení svršků. No nazdar, říká múza, začátek bude mít zpoždění

    Sedím až v šesté řadě. Baťůžek mám pod sedadlem, bunda mně zahřívá kolena. Spěchal jsem zbytečně. Diváci se trousí, hlediště se plní pomalu.

    Múza říká: Přečtu vám alespoň anotaci…. Příběh Karla, Valerie a Rudolfa, kteří se v krajních životních situacích setkávají v sauně ve wellness hotelu.

    To nám to pěkně nezačíná… Foto archiv souboru

    To nám to pěkně nezačíná. Múzo, přečti ještě něco.

    Jestli toho neprozradím příliš.

    To je jedno, mluv.

    Může láska na jednu noc trvat celý život?

    Nemůže, pokračuj.

    Karel přichází na rande s láskou svého života… Foto archiv souboru

    Karel přichází na rande s láskou svého života, Valerie a Rudolf utíkají, ale každý před jinou věcí – ona před svatbou, on před vlastní sexuální orientací a osobní tragédií.

    Na scénu přibíhá rozevlátý muž: Jsem Matěj Tauš, autor a režisér, vítejte, budeme začínat…

    Obecenstvo nadšeně tleská!

    Dámy mají vstřícné klíny… Foto archiv souboru

    Z jeviště se valí oblaka páry, kytary kvílí, pánové ve froté dovádějí a dámy mají vstřícné klíny. Čmoud mě svědí do očí. Jde o typ muzikálu, na jaký nejsem zvyklý. Zběsilý, lascivní, pepřený vulgárními slovy. Aktéři v něm hrají jako o život a diváci jim fandí. Aplaudují po každém pěveckém nebo tanečním čísle. Bouři nadšení sklízí odvážné stepování relaxujících adeptů milkování v sauně…

    Příběh je krkolomným kočkopsem pádícím k absolutní nirváně. Muži mají rádi muže, ženy ženy. Láska podobojí je možná též.

    Česká Gomora-Komora, vyděšeně říká múza.

    Náročnou choreografii zvládají s lehkostí pavouků. Foto archiv souboru

    Herci jsou pohybově i pěvecky zdatní, dobře vyslovují. Náročnou choreografii zvládají s lehkostí pavouků. Scéna kouření marihuany, šokující a dlouhá, je proklamací volnosti.

    Premiéra Tří v sauně má velký úspěch. Kytiček, kytic i růží je moc ba mnoho. Volání bravo a skandovaný potlesk ve stoje ohromující.

    Unavený se belhám na tramvaj.

    Múza své zážitky shrnuje, právě když tramvaj přijíždí: Nadšení diváků nesdílím, i když připouštím, že šlo o zpodobení současné pokleslosti doby.

    Možná proto, odpovídám a nastupuji do vozu.

    Brno – Komín, 22. 3. 2023 

    Divadlo Radost, Brno /host/ – Matěj Tauš a Petr Konečný: Tři v sauně. Úprava, dramaturgie: Natalja Michalina Skarynka, Lukáš Štěpánek, režie: Matěj Tauš, choreografie: Anna Šitnerová, as. Klára Bulínová, výprava: kolektiv + co dům dal, light desing: Petr Hoferica, sound desing: Jakub Ždánský, Vojtěch Brhel, jevištní technika: Erik  Navrátil, notace: Vojtěch Brhel, kapelník: Štěpán Hartman. Premiéra 17. března 2023.


    Komentáře k článku: Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 814)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,