Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Robin Stria

    Foto archiv Muzea romské kultury

    Robin Stria

    12. 9. 1990 Jihlava – 17. 3. 2023 Brno

    Romský aktivista, dokumentarista, scenárista, režisér a dramatik.

    Od tří let ale vyrůstal v péči osvojitelů ve Skrchově u Letovic. Jeho dětství a mládí provázel skauting a křesťanská komunita, jejíž součástí byl až do své smrti.

    Vystudoval gymnázium v Letovicích, poté Evangelickou akademii, Vyšší odbornou školu sociálně právní. Pracoval jako sociální pracovníck v brněnských organizacích IQ Roma servis a DROM, kde byl vedoucím komunitního centra.

    Postupně se začal zajímat o audiovizuální tvorbu. Naučil se pracovat s audiovizuální technikou a začal tvořit vlastní videa a krátké dokumenty. Klíčovým tématem jeho profesního i osobního života byla romská etnoemancipace a participace Romů. Tato témata začal přirozeně propojovat ve své práci i aktivistické praxi. Otevřeně pracoval s tématem romství, kladl si otázku, co to vlastně znamená být Romem. A právě romipen se tak stal i předmětem jeho filmařské tvorby.

    Byl autorem divadelního sitcomu Miri fajta (Moje rodina), který byl vytvořen a měl premiéru 23. 11. 2017 v komunitním centru organizace Drom, romském středisku na Bratislavské 41 v Brně. Napsal jej i režíroval. Šlo o historicky první romský sitcom, který byl sondou do romských rodinných vztahů. Poté vznikla i stejnojmenná filmová verze příběhu (Miri fajta, scénář a režie Martin Chlup, Petr Kačírek) a o samotném vzniku je natočen i dokumentární film. V brněnském Amaro records natáčel a režíroval několik videoklipů romských hudebníků.

    V roce 2019 spolu s romskou aktivistkou Marií Gailovou a novinářkou Alicí Sigmund Herákovou založili Tuke TV, svébytné internetové médium věnující se výrobě vlastních pořadů i zakázkové filmové produkci. Své filmařské uplatnění nalezl také v Muzeu romské kultury, kde působil na pozici kurátora videofondu. V muzeu se stal nedílnou součástí muzejní dokumentaristiky i akcí pro veřejnost. Svým energetickým zápalem a nadšením byl vzorem pro generaci mladých Romů, s kterými pravidelně přicházel do kontaktu na besedách i muzejních edukacích.

    Komunální volby 2018. Repro archiv

    Zájem o romskou komunitu i celospolečenskou angažovanost projevil kandidaturou za Stranu zelených v komunálních volbách v roce 2018 a podporou generála Pavla v nedávných prezidentských volbách.

    Robin Stria byl hrdý Rom, s vírou v dobro, s obrovským a laskavým srdce. V publikaci Amendar napsal: Změna situace Romů začíná v sebevědomí každého Roma, že usilovnou prací a pílí může změnit svůj život k lepšímu. O filmovém snímku Julie, který získal cenu Best Film of 2020 v rámci soutěže 48 Hour Film Project Brno a na kterém spolupracoval, řekl: Je jedno jaké je člověk národnosti, jestli je žena Romka, Češka nebo kdokoliv jiný. Ženy na celém světě by měly vědět, že domácí násilí je něco, o čem by se mělo mluvit nahlas. I když mohou mít členové minoritní komunity obavy z toho, že se bude říkat: ´Jo, tak oni si za to mohou sami´ nebo, že to obraz Romů ve společnosti ještě zhorší, a že o tom média budou špatně psát. My jsme se rozhodli, že je pro nás toto téma důležité a chceme do soutěže, kde se divák často směje, přivést něco vážného. /zde/

    Byl ženatý, měl 2,5 letého syna.

    Nedávno jej postihla Fourniérova gangréna, což je vážné urologické infekční onemocnění, které v Česku postihne průměrně jednoho člověka (především muže) za rok. Přestože lékaři hledali pomoc po celé zemi, po týdnu v jejich péči mladý režisér zemřel. Ihned po tragické zprávě byla založena veřejná sbírka na jejich finanční podporu: www.znesnaze21.cz.

    Poslední rozloučení se uskuteční 25. března v letovickém chrámu sv. Prokopa.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    /Připraveno k publikování 22. 3. 2023 ve 23:34h/

    • Autor:
    • Publikováno: 27. března 2023

    Komentáře k článku: Zemřel Robin Stria

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,