Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Kontext Zprávy

    Divadlo Archa propojuje své aktivity

    Pražské Divadlo Archa vytvořilo Centrum dokumentárního a sociálně-specifického divadla, které propojí všechny jejich umělecké a vzdělávací aktivity. V sezóně 2021/22 Centrum představí hned několik novinek. Například projekt Divadlem k demokracii, který zahrnuje inscenace Archy nebo sérii dílen pro pedagogy a studenty. Dále třeba program Artists in War, který má za cíl propojovat ukrajinské a české umělce.

    Virtual Ritual. Foto: Adéla Vosičková

    Divadlo Archa otevírá prostor pro rozvoj scénického umění, který se zabývá autentickými zdroji. Typ divadla, jenž odborná veřejnost nazývá dokumentárním nebo sociálně-specifickým, prosazujeme od roku 2003, kdy jsme zahájili dlouholetou práci v uprchlických táborech v České republice. Divadelníci vytvořili v průběhu let způsob práce, který zve skutečné lidi, reprezentanty určité skupiny, do kreativního procesu, říká Jana Svobodová, divadelní režisérka a průkopnice dokumentárního divadla v ČR.

    Divadlem k demokracii – projekt, jenž odstartoval v lednu letošního roku a skončí v říjnu 2023, je zaměřený na propojení divadelní tvorby a demokratického vzdělávání. Je orientovaný na rozhodovací procesy při kolektivní tvůrčí činnosti, schopnost vnímat soudobou tvorbu, toleranci a otevřenost k neznámému.

    Žlutá tma. Foto: Jakub Hrab

    Součástí projektu je i pět inscenací Divadla Archa, které reprezentují způsob tvorby založený na týmové práci, respektu k názorům členů skupiny a prostředí pro rozvoj osobnosti každého účastníka.  Jedná se o inscenace Žlutá tma (Petra Nikl), Ti, kdo mluví sami za sebe (Jana Svobodová a kol.), Virtual Ritual (Jan Mocek), Kůrovec (Amálie Poledníčková a kol.), Zbytečnosti (Spielraum Kollektiv).

    Tvůrci jednotlivých inscenací přizvou studenty a žáky do tvůrčího procesu formou dílny nebo kreativní debaty. Společně pak zkoumají principy rozhodování, tolerance a spolupráce. Dalšími činnostmi Divadla k demokracii jsou série dílen pro pedagogy a studenty přímo v divadle nebo v pak jednotlivých školách.

    Ti, kdo mluví sami za sebe. Foto: Jakub Hrab

    Divadlo Archa je členem mezinárodní platformy, která vytváří prostřednictvím autentických příběhů most mezi ukrajinskými a českými umělci. Reaguje tak na potřebu kulturního domu Jam Factory z ukrajinského Lvova, který svou aktivitou podporuje místní umělce. Archa přichází s projektem Artists in War, který umožní dialog vždy dvou umělců, jednoho z Ukrajiny a druhého z Čech. Naše myšlenka vychází z dlouhodobých zkušeností z práce v uprchlických táborech, kde mnoho lidí, kteří utekli před válkou, nemělo žádný hlas. Jejich životy přerušila válka. Jako divadelníci jsme vyvinuli velmi intimní způsob, jak mohou místní umělci vytvořit atmosféru důvěry s člověkem, který se nachází v životní krizi, říká k tomu ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab.

    K dalším aktivitám nově vybudovaného Centra patři již zavedené projekty Divadla Archa jako je Mezinárodní letní škola divadla v sociálním kontextu, Mezinárodní festival dokumentárního divadla Akcent nebo projekt What’SAP – Exchange of Social Art Practices, jenž má za cíl podpořit mladé umělce v práci s různými sociálními skupinami a dát jim možnost vytvořit vlastní inscenaci.

    • Autor:
    • Publikováno: 18. května 2022

    Komentáře k článku: Divadlo Archa propojuje své aktivity

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,