Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Kontext Zahraničí Zprávy

    Český komiks získal přestižní cenu v Japonsku

    Kniha Iogi publikovaná Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, zachycující každodenní život Japonců pohledem studentů pod vedením kreslíře a pedagoga Václava Šlajcha na základě scénářů česko-francouzského básníka žijícího v Tokiu Jeana-Gasparda Páleníčka, vyhrála bronz v 15. ročníku ceny Japan International Manga Award za nejlepší komiks roku 2021. Je to poprvé, co cenu vyhrává dílo z České republiky.

    Studenti Západočeský univerzity uspěli se svým komiksem v japonské soutěži. Foto: archiv univerzity

    Cena, která každoročně vyznamenává jedno dílo v kategorii zlato, tři v kategorii stříbro a jedenáct v kategorii bronz, byla založena v roce 2007. Porotě letos předsedá ministr zahraničních věcí Japonska Tošimicu Motegi, mezi členy výběrové komise a poroty patří například uznávání autoři mangy Mačiko Satonaga, Ken Akamacu a Noriko Nagano, americký historik a překladatel mangy Frederik L. Schodt nebo předseda nadace pro mezinárodní výměnu Japan Foundation Kazujoši Umemoto. Za rok 2021 bylo do soutěže přihlášeno 484 děl ze 79 zemí. V hlavních kategoriích vyhráli Holanďanka Aimée de Jongh (zlato), Ukrajinka Natalia Rerekina, Španěl Jordi Lafebre a Tchajwanka Cory (stříbro). Mezi jedenácti díly vyznamenanými bronzem se kniha Iogi umístila v pořadí jako první. Slavnostní předání ceny proběhne v Tokiu v březnu 2022.

    Počátky projektu Iogi sahají do roku 2019, kdy v návaznosti na svůj pracovní pobyt v Tokiu v rámci meziuniverzitní spolupráce plzeňské fakulty a japonské Musashino Art University požádal komiksový kreslíř Václav Šlajch básníka Jeana-Gasparda Páleníčka o sepsání scénářů zachycujících výjevy každodenního Japonska, pokud možno co nejdál od běžných ustálených představ o zemi vycházejícího slunce, jakými jsou například gejši, roboti, otaku či automaty na kalhotky. Na jejich základě Šlajchovi studenti v rámci své ateliérové práce vytvořili sérii komiksových příběhů. Účelem bylo nejen, aby studenti prokázali zručnost z hlediska výtvarného, vypravěčského a designového, ale i získali zkušenost mezinárodní spolupráce. Díky originální pedagogické koncepci byli také nuceni v rámci příprav projektu opustit předsudky o vzdálené zemi, (za pomoci jejich pedagoga a Páleníčka) probádat zeměpisné, historické a společenské parametry jim neznámých zachycovaných míst, jazykovým a kulturním bariérám navzdory, a důkladně tak procvičit svou citlivost, imaginaci i pozorovací schopnosti, které jsou základem každé tvůrčí činnosti, k docílení co největší míry pravdivosti.

    Přes dvacet českých, slovenský a ruských studentů plzeňské fakulty se tak podílelo na vytvoření komiksových příběhů výrazně odlišných výtvarných stylů vymykajících se západním stereotypům o Japonsku. Popisují běžný život obyčejných lidí, převážně v typické japonské rezidenční čtvrti Suginami, kolem vlakové stanice Iogi, na okraji Tokia: jejich touhy, každodenní starosti, způsob, jakým vnímají univerzální malé radosti (plynoucí z rodinné soudržnosti, osobních zájmů, přírody…) a tragické události (rozvod, nemoc dítěte…), i některé jejich předsudky o Evropě.

    Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara vydala knižně v japonštině. Design bezmála stoosmdesátistránkové publikace je dílem grafiků Rostislava Vaňka, Kristiny Fišerové a Michala Kopeckého a je opatřen doslovem z pera historika komiksu a badatele při Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR Pavla Kořínka. V přípravě jsou další tři jazykové mutace knihy: česká, anglická a francouzská.

    Projekt Iogi byl během roku 2021 již představen na několika výstavách: v Českém centru Tokio, společně s expozicí o dějinách českého komiksu a obrazu Japonska v něm v Historickém muzeu Suginami v Tokiu, a v Kulturním centru města Susaki, v prefektuře Koči, zároveň s autorskou výstavou Václava Šlajcha v místní galerii Machikado. V roce 2022 bude putovat po dalších třech místech v Japonsku: s ostatními vyznamenanými díly bude kniha od ledna do března vystavena v galerii tokijské Knihovny mangy a subkultur Jošihira Jonezawy a v kjótském Muzeu mangy. V dubnu jí pak bude věnovaná velká samostatná výstava v galerii Niké tokijské univerzity Joshibi University of Art and Design. Následovat mají uvedení projektu na výstavách v České republice a v dalších zemích

    • Autor:
    • Publikováno: 4. ledna 2022

    Komentáře k článku: Český komiks získal přestižní cenu v Japonsku

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,