Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny >

    Loutkáři celého Česka, slétněte se!

    V pátek odpoledne začíná víkendový XXI. ročník oborové přehlídky loutkových divadel Přelet nad loutkářským hnízdem, který pořádá České středisko UNIMA, Sdružení profesionálních loutkářů a Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, ve spolupráci s Divadlem Minor, Studiem Ypsilon, Katedrou alternativního a loutkového divadla DAMU a Polským institutem, za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Hlavního města Prahy.

    Amberville v režii Radovana Lipuse zaujala publikum na letošním plzeňském festivalu DIVADLO 2011. Snímek archiv Divadlo Alfa Plzeň

    Přehlídka vznikla v polistopadovém nadšení roku 1990, z iniciativy známého, původně amatérského (divadlo Paraple) a později profesionálního (divadlo Kejklíř) loutkáře Luďka Richtera. Tradiční podzimní festival divákům nabízí to „nejlepší a nejinspirativnější“ z české minulé sezóny, z  tvorby amatérských loutkářů i profesionálů ve statutárních divadlech i kočujících. Na letošní přehlídce během tří dnů vystoupí celkem 12 loutkářských souborů, skupin či sólových interpretů s představeními pro děti i dospělé. Stejně jako v posledních letech se bude přehlídka znovu konat ve všech prostorách pražského Divadla Minor. Pouze jedno představení bude uvedeno na scéně Studia Ypsilon, kde bude mít pražskou premiéru inscenace Amberville v režii Radovana Lipuse, která zaujala publikum mj. na letošním ročníku plzeňského festivalu DIVADLO 2011.

    Program letošní přehlídky myslí nejen na děti, které bývají nejčastější diváckou adresou loutkářských inscenací, ale přinese i inscenace pro mladé diváky a dospělé. Dětem budou určena zejména dopolední a odpolední představení (Zlatovláska Divadla Minor, Zlatá husaBuchty a loutky, Jabloňová pohádka Loutky bez hranic, Medvídek Pú – turnovské loutkářské studio Čmukaři, Plaváček – kladenský Lampion, Vlk a hladDivadlo dobré kávy); na odrostlejší diváky míří inscenace Hluboko v lese (Tate Iyumni), první loutková soap opera Back to Bullerbyn (amatérský loutkářský spolek Športniki a loutkové divadlo Maribor) nebo inscenace Jidáš Iškariotský, zrádce (Jihočeské divadlo České Budějovice).

    Zahraniční host

    Apokryfní příběhy – každý je realizován jiným typem předmětů a loutek – staví biblické postavy do mezních situací (Teatr Niemożliwy – Životní volby/Opcje życia). Snímek archiv

    Cílem přehlídky je především prezentace české tvorby, hosty na ní ale bývají i mimořádné inscenace ze zahraničí – letos přijal pozvání polský Teatr Niemożliwy, který přiveze meditativní inscenaci Životní volby/Opcje życia v režii Marka Chodaczyńského. Soubor není českému publiku neznámý – v roce 2000 byl hostem festivalu Skupova Plzeň, kdy přivezl inscenaci Toporland. Tvůrci inscenace vycházejí ze statí významného polského filosofa Leszka Kołakowského věnovaných příběhům Starého zákona, které převádějí do divadelní podoby pomocí výtvarných artefaktů. Souboru divadla Teatr Niemozliwy pracuje s vyjadřovacími prostředky předmětného divadla a s vizuální meditací nad metaforickými obrazy za doprovodu živé hudby. Apokryfní příběhy – každý je realizován jiným typem předmětů a loutek – staví biblické postavy do mezních situací životní volby a přináší českému publiku u nás na loutkových scénách zřídka vídané divadlo poezie. Inscenace vznikla jako společný projekt varšavské Unie Teatr Niemozliwy, která sdružuje hudební, výtvarnou a divadelní sekci a získala významné divadelní ceny v Polsku, Velké Británii a Spojených státech za „překlad filosofie do divadelního jazyka.“ Představení bude uvedeno v polském jazyce s českým resumé.

    Cena Erik

    Přelet nad loutkářským hnízdem není přehlídkou soutěžní, nicméně v jeho průběhu bývá udělována putovní cena Erik, která vzejde z výsledku hlasování odborné veřejnosti o nejinspirativnější počin v oblasti loutkového a alternativního divadla za uplynulý rok. Loňským držitelem ceny pojmenované po významné loutkářské osobnosti Eriku Kolárovi se stala inscenace plzeňského Divadla Alfa James Blond. Plzeňští se stali jeho držiteli již potřetí – v roce 2006 bodovali inscenací Tři mušketýři, 2007 Krvavým kolenem.

    P. S. Na stránkách blog DN budeme přinášet aktuální/blogové zpravodajství. Tentkorát se do něj pouštějí dva generačně vzdálení autoři – zkušený teatrolog Petr Pavlovský a jeho bývalá studentka, nedávná absolventka divadelní vědy FF UK Marcela Magdová. Název zpravodajství tedy bude znít: Přesgenerační přelet nad loutkářským hnízdem. (red.)


    Komentáře k článku: Loutkáři celého Česka, slétněte se!

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,