Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny >

    Potužíraviny (No. 1)

    Zakladatel a dlouholetý vedoucí a režisér pražského Divadla na okraji (1970 – 1987), v letech 1974 – 1991 dramaturg a vedoucí malostranského USM Rubín (dnes A-studio) a v letech 1994 – 2004 umělecký šéf a režisér Divadla Rokoko (scény Městských divadel pražských) Zdeněk Potužil posílá sem tam do Divadelních novin své uštěpačné glosy a jízlivé postřehy k aktuálnímu dění v českých divadlech či společnosti, někdy přidá vzpomínku nebo nějaký střípek či krátké ohlédnutí ze svého života. Mají vždy charakter velmi osobní, sžíravý a provokativní, programově necenzurovaný a nelítostný k sobě i k popisovaným událostem, situacím a osobnostem. Taková byla například jeho vzpomínka na herečku Jiřinu Švorcovou To je fakt Švorcová, kterávyšla v i-DN 14/2011 a kde najdete i Potužilův životopis. Bylo nám líto nechat jeho texty ležet ladem a nezvěřejněné, a tak jsme mu nabídli, aby si na stránkách i-DN otevřel (ne)pravidelný blog. Toto je první příspěvek napsaný v neděli 22. října po páteční premiéře hry Jiřího Pokorného Domov můj v režii Davida Czesaného v pražském Divadle Na zábradlí.


    Od bezdi Hadrbolcové jsem se dozvěděl,

    že za 40 Kč se dají koupit tři  krabičáky. Moc mi to neštimovalo, protože bezďové nekradou a žebrají prachy po korunách. Ale naděje umírá poslední. Vypravil jsem se za ředitelkou  Doubravkou, která mě představila dramaturgyni Slámové, a ta mě ujistila, že  na Hlavním nádraží to není problém. Hned ráno jsem tedy nezašel do oblíbené  Žabky, ale vypravil se na své milované Hlavní nádraží. K mému údivu po  prostitutech a bezďácích ani stopy. Navštívil jsem místního Alberta a další  dva krámy s odporným vínem ve flaškách, ale při mých dotazech na krabičák, přestože jsem měl kravatu, na mě koukali s opovržením. Trvám tedy oproti ředitelce DNz, že nejlacinější krabičák stojí 14,90. Přesto, budete-li  vědět, kde mají ten za 12,60, prosím o laskavou zprávu.

    Pozn. red. Texty, nebudou-li mít denní či pravidelný týdenní charakter, budeme – tak jako u jiných blogů – uvádět na 1. straně i-DN a pak je zařadíme do sekce blog DN. Budou-li častější (denní, týdenní…), budeme je zařazovat rovnou do blog DN.


    Komentáře k článku: Potužíraviny (No. 1)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,