Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny >

    Ostravská divadla se valí na Prahu

    V termínu od 20. do 23. října se podruhé uskuteční přehlídka Ostrava v Praze. Poprvé se konala v loňském roce jako jedna z akcí souvisejících s kandidaturou Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015. V Praze se tehdy představili ostravští hudebníci, výtvarníci, fotografové a divadelníci.

    V letošním roce bude Ostrava v Praze výhradně přehlídkou ostravských divadel. Divadlo v Celetné, Stavovské divadlo a Novou scénu Národního divadla v prodlouženém říjnovém víkendu obsadí Komorní scéna Aréna (Jubileum), Divadlo Petra Bezruče (Rodinná slavnost), Divadlo loutek Ostrava (Z Deniku Ostravaka) a Národní divadlo moravskoslezské. To se na přehlídce Ostrava v Praze představí hned dvěma inscenacemi – činohrou Gottland a operou Cardillac.

    Program
    20. 10. 2011 od 19:30 hodin, Divadlo v Celetné
    Ostravak Ostravski, Marek Pivovar, Radovan Lipus: Z deniku Ostravaka, režie: Radovan Lipus. Divadlo loutek Ostrava

    21. 10. 2011 od 19:30 hodin, Divadlo v Celetné
    Thomas Vinterberg, Mogens Rukov: Rodinná slavnost, režie: Martin František. Divadlo Petra Bezruče

    22. 10. 2011 od 15:00 hodin, Divadlo v Celetné
    George Orwell: 1984, režie: Jan Mikulášek. Divadlo Petra Bezruče

    22. 10. 2011 od 19:00 hodin, Nová scéna Národního divadla
    Mariusz Szczygiel, Marek Pivovar: Gottland, režie: Jan Mikulášek. Národní divadlo moravskoslezské

    23. 10. 2011 od 15:00 hodin, Divadlo v Celetné
    George Tábori: Jubileum, režie: André Hübner-Ochodlo. Komorní scéna Aréna

    23. 10. 2011 od 19:00 hodin, Stavovské divadlo
    Paul Hindemith: Cardillac, hudební nastudování: Robert Jindra, režie: Jiří Nekvasil. Národní divadlo moravskoslezské

    Z programu vybíráme

    Thomas Vinterberg, Mogens Rukov: Rodinná slavnost (21. 10. 2011 od 19:30 hodin, Divadlo v Celetné), Divadlo Petra Bezruče
    Řez do živého / děje se, co se děje, měl bych s tím skoncovat, ale nemůžu / nemůžu s tím skoncovat!!! / závratná propast rodinných oslav, každý ji známe, skočme do ní a uleví se nám… / Norbert Lichý se stal za svůj výkon v inscenaci Osobností měsíce Divadelních novin č. 3/2011.

    ///

    Mariusz Szczygiel, Marek Pivovar: Gottland (22. 10. 2011, Nová scéna Národního divadla od 20.00 hodin), Národní divadlo moravskoslezské

    je úspěšnou divadelní adaptací stejnojmenné knihy reportáží polského novináře a spisovatele Mariusze Szczygieła, která se v Čechách i v Polsku stala bestsellerem. V české premiéře převedli toto skvělé Szcygiełovo dílo do divadelní řeči režisér Jan Mikulášek a dramaturg Marek Pivovar. Mariusz Scygiel, který se osobně zúčastnil premiéry, o hře napsal: Představivost a nápady pana Mikuláška jsou původní, svěží, nečekané. Prostě – pro mne – je vizionář. Skvostné divadlo. V rolích postav dobře známých z české a československé historie se na scéně střídají Anna Cónová, Alexandra Gasnárková, Marie Logojdová, Gabriela Mikulková, Daniela Kupčíková, Kateřina Vainarová, Tomáš Jirman, David Viktora, Petr Houska, Vladimír Čapka, Miroslav Rataj, František Večeřa, Jiří Sedláček, Marcel Školout, Pavel Liška a další.

    ///

    George Tábori: Jubileum (23. 10. 2011 od 15:00 hodin, Divadlo v Celetné), Komorní scéna Aréna

    George Tabori ( původním jménem György Tábori; 24. 5. 1914, Budapešť – 23. 7. 2007, Berlín) napsal Jubileum na zakázku pro bochumské divadlo (Schauspielhaus Bochum ) a ve vlastní režii zde hru uvedl 30. ledna 1983, kdy uplynulo přesně na den padesát let od Hitlerova nástupu k moci. Zároveň si v této hře zahrál Ducha Arnoldova otce. Téhož roku získal za svůj text nejvýznamnější německé divadelní ocenění – Cenu mülhaimerských dramatiků (Mülheimer Dramatikerpreis). Text uvádí KSA v české premiéře. Je to brilantně napsaná hra, v níž ožívají hrůzy holocaustu, které jsou konfrontovány s naší přítomností. Hra nijak nezestárla, je – bohužel – stále aktuální. Tabori napsal grotesku o mrtvých i živých, o zločincích i jejich obětech, o smrti v plynových komorách, ale i o naději, že se prožité hrůzy už nebudou opakovat. I my dnes doufáme, stejně jako doufal Tabori, a stejně jako on vidíme, že hajlování zdaleka ještě nepatří jen minulosti.

    ///

    Paul Hindemith: Cardillac (23. října, Stavovské divadlo od 19.00 hodin), Národní divadlo moravskoslezské

    Cardillac Paula Hindemitha je nejen vrcholným dílem německé opery 20. století, ale i strhující operní detektivkou. Světová premiéra opery se uskutečnila v roce 1926 ve Státní (Semperově) opeře v Drážďanech. O rok později se dílo objevilo pod taktovkou Alexandra Zemlinského na scéně Nového německého divadla v Praze (dnešní Státní opera Praha) a od té doby na našem území nezaznělo. V hudebním nastudování Roberta Jindry a režii Jiřího Nekvasila se v titulní roli představují vynikající barytonista Jacek Strauch, který v současné době působí jako hostující umělec řady evropských scén (například Vídeňská státní opera, Komická opera v Berlíně, Bavorská státní opera v Mnichově a operní domy v Mannheimu, Braunschweigu, Dortmundu nebo Brémách). Po jeho boku vystoupí Dana Burešová (Cardillacova dcera), WeiLong Tao (Důstojník), Zuzana Šveda (Dáma), Luciano Mastro (Kavalír) a další.

    (pro i-DN připravil hul)

    • Autor:
    • Publikováno: 18. října 2011

    Komentáře k článku: Ostravská divadla se valí na Prahu

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,