Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Král kovodžínoviny ožívá v Brně

    Devadesátá léta v Česku: Co nám po nich zbylo? Bylo porevoluční Československo rozkradeným snem, nebo od počátku jen pohádkovou iluzí? Nezávislá divadelní platforma Divadlo 3+KK dokončuje ve svém novém prostoru Divadla Koráb na Jánské ulici v Brně přípravy inscenace Král kovodžínoviny zabývající se fenoménem kulturního a politického vývoje v 90. letech a jeho vlivem na současný stav české společnosti.

    Rudolf Hošna aneb král kovodžínoviny. Foto: archiv redakce.

    Hlavním hrdinou inscenace je kontroverzní brněnský devadesátkový podnikatel Rudolf Hošna, jehož životním příběhem je autorský scénář režiséra inscenace Adama Steinbauera částečně inspirován. Hošna se stal v devadesátých letech jednou z nejvýraznějších osobností brněnského podnikání. Na jeho módní vynález – výrobky z kovodžínoviny, tzv. plísňáky – se před jeho obchodem na Pekařské stály fronty.

    Hošna zbohatnul a začal se angažovat na brněnské kulturní scéně. Zřizoval hudební kluby, ve své honosné vile přestavěné ve stylu podnikatelského baroka v Pisárkách pořádal divoké večírky s hvězdami československého šoubyznysu Ivetou Bartošovou, Helenou Růžičkovou, Pavolem Haberou a dalšími. Financoval natáčení první porevoluční moravské komedie Trhala fialky dynamitem. Hošnovo bouřlivé podnikání se ale postupně hroutí a hudební kluby v čele s Babylonem v Paláci Jalta jeden po druhém krachují.

    Situaci se snaží zachránit podvodným obchodem s automobilkou Škoda a utíká na Slovensko, kde je po dalších podnikatelských pokusech odsouzen k osmi letům vězení. Od pádu brněnského Gatsbyho vila v Pisárkách chátrá a v roce 2017 vyhořela. Na brněnské mapě zejí dodnes díry po jeho podnikání.

    Divadlo 3+KK bylo založeno již před rokem v Brně, ale jeho vstup na českou kulturní
    scénu byl zastaven pandemií koronaviru. Z toho důvodu uskupení připravuje inscenace,
    které nyní prezentuje jediným možným způsobem – formou online záznamů shlédnutelných
    na portálu Dramox.cz. Po inscenaci Orten! a Planu!: Protest na stadionu desetiletí je Král
    kovodžínoviny třetí inscenací na repertoáru divadla.

    • Autor:
    • Publikováno: 22. února 2021

    Komentáře k článku: Král kovodžínoviny ožívá v Brně

    1. martin clun

      Avatar

      pánové
      možná dobrej nápad já u toho byl komedie by mohla být dobrá ale vůbec vám nesedí doba deje kdy se co událo ale asi to zhlidnu doufám že se u toho zase pobavim jako v reálu

      14.04.2021 (14.45), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,