Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Ostravská divadla v krizi

    Stovky neuskutečněných představení, desítky odložených premiér a chybějící možnost plánovat budoucnost. Koronavirová epidemie těžce dopadla na ostravská divadla. Herci byli nuceni změnit profesi. Z jednoho se stal stolař, z dalšího hrobník. Paralýza pokračuje dál. Jen dvě největší ostravská divadla Národní divadlo moravskoslezské a Divadlo Petra Bezruče odhadují ztrátu na tržbách na 33 milionů korun.

    Foto: Divadlo Petra Bezruče

    Národní divadlo moravskoslezské (NDM) na loňský rok plánovalo 560 představení. Odehrálo jich 177. Premiéru mělo mít 20 inscenací, nakonec se jich podařilo uvést polovinu. Počet návštěvníků se z plánovaných 250.000 zredukoval na necelých 54.000. Zaznamenali jsme tržby 13,7 milionů korun z očekávaných 45 milionů, uvedla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

    Nižší čísla evidují i v Divadle Petra Bezruče, kde počty diváků v minulých letech každý rok atakovaly číslo 30.000. Pandemický rok 2020 číslo zredukoval na 9000 diváků. Divadelníci tak přišli i o dvě třetiny příjmů. Ekonomická ztráta se dá zatím pouze odhadnout. Vyčíslil bych ji na dva miliony korun, řekl ředitel divadla Jiří Krejčí.

    Loňský rok označil za velice zvláštní, smutný, nebezpečný a hladový. Bohužel i rok 2021 si tímto způsobem klidně pokračuje dál. Zavedl se poněkud zvláštní pracovní režim-nerežim a podivný způsob divadelního fungování. Bude to na dlouho? Neví nikdo. Je třeba si zvyknout. A vize na letošní rok? Hmmmm, doplnil.

    Budoucnost je nejistá i podle ředitele NDM Jiřího Nekvasila. Vize se v této době vytvářet prakticky nedají. Těžko cokoliv předjímat a přesně plánovat. Vadí mi, že o tom, co smíme a co ne rozhodují převážně lidé, kteří většinou neuvažují o významu, smyslu a důležitosti kultury a umění pro společnost, řekl. Dodal, že podle něj vládní úředníci kulturu považují za naprostou zbytnost a zbytečnost. Ale pak se nemůžeme divit tomu marasmu kolem nás, dodal.

    Během doby, kdy byly sály uzavřené, divadelníci nezaháleli. Když mohli, zkoušeli. NDM bylo na jaře aktivní na sociálních sítích a internetu. Uváděli jsme záznamy našich starších inscenací, živé koncerty nebo talkshow, od podzimu spíše připravujeme nové věci a snažíme se je dostat k divákům prostřednictvím televize nebo YouTube kanálu, doplnil Nekvasil. Pracovnice krejčovských dílen navíc na jaře šily roušky.

    Pomáhat se rozhodl i tým Divadla Petra Bezruče. Desítka pracovníků divadla se připojila k dobrovolníkům v rámci projektu Bo sme partyja. V domovech pro seniory ve svém volném čase pomáhají herci, maskérka, technikář, ale i umělecký šéf, řekla mluvčí divadla Michaela Kubicová. I toto divadlo experimentovalo s novými formáty. Vzniklo zábavné vysílání Bezruči na gauči, na které aktuálně navazuje Čuč Bezruč TV. Aktuálně se soustředíme na projekt Stará láska nerezaví, ve kterém se s našimi herci a kamerou vydáváme za seniory našeho regionu a společně s nimi představujeme divákům jejich životní osudy, dodala Kubicová.

    • Autor:
    • Publikováno: 19. února 2021

    Komentáře k článku: Ostravská divadla v krizi

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,