Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřel Christopher Plummer

    Foto archiv

    Arthur Christopher Orme Plummer

    13. 12. 1929 Toronto, Kanada – 5. 2. 2021 Weston, Connecticut, USA

    Kanadský divadelní, filmový, televizní a rozhlasový herec. Dvojnásobný držitel Tony Award pro nejlepšího herce broadwayských divadel (Cyrano – 1974, Barrymore – 1997), majitel Oscara za vedlejší roli ve filmu Začátky (2011). Největší slávu mu přinesl filmový muzikál Za zvuků hudby (1965), v němž po boku Julie Andrews ztvárnil roli ovdovělého rakouského barona von Trappa.

    Nejprve se chtěl věnovat klasické hudbě, ale v době středoškolských studií zjistil, že ho mnohem více zajímá divadlo, a tak se ve třiadvaceti letech stal členem Kanadského divadla v Ottavě. Mimo to spolupracoval také s rozhlasem v Montrealu. V roce 1954 získal svou první hereckou cenu – za své role v inscenacích Dostatečné světlo a Hrdinou je domov. V roce 1959 byl poprvé nominován na broadwayskou hereckou cenu Tony, kterou získal až v roce 1974 za titulní roli v muzikálu Cyrano, za jehož hlavní roli získal cenu Tony Adward. Tu pak získal ještě jednou – v roce 1997 – za titulní roli v inscenaci komorní  hry Barrymore. Od šedesátých let byl častým hostem i předních londýnských diavdelních scén. Vystupoval především v inscenacích Shakespearových her. (O jeho herecké, především divadelní kariéře více zde.)

    Své divadelní herecké zkušenosti přenesl i do filmu, kde se rychle prosadil jako představitel šlechticů, vysokých důstojníků, často i skutečných historických postav. Ve známost vystoupil již zmiňovanou rolí ovdovělého rakouského barona von Trappa v muzikálu Oscara Hammersteina a Richarda Rodgerse The Sound of Music (Za zvuků hudby) režiséra Roberta Wise (1965). Hrál také vévodu z Wellingtonu v koprodukční (Itálie, USA, Sovětský svaz) válečné epopeji Waterloo (1970) ruského režiséra Sergeje Bondarčuka, ztvárnil postavu následníka rakouského trůnu František d’Este ve filmu Sarajevský atentát (1975), detektiva Sherlocka Holmese v kriminálním filmu Vražda na úrovni (1979). Mezi jeho další filmové úspěchy patří na Oscara nominovaný Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999) režiséra Michaela Manna, kde hrál televizního novináře Wallaceho. V roce 2005 ztvárnil postavu ovdovělého muže, který se seznamuje přes internet, v romantické komedii Láska na inzerát v režii G. D. Golberga. V roce 2012 získal Oscara za vedlejší roli ve filmu Začátky, a stal se tak nejstarším hercem, který toto ocenění americké filmové akademie dostal (bylo mu 82 let). O šest let později byl znovu nominován za vedlejší roli ve filmu Všechny prachy světa (All Money in the World).

    Hrál často i v televizi, kde k jeho nejúspěšnějším rolím patřila titulní role v britské inscenaci Shakespearova Hamleta – byla nominována na cenu Emmy. Nebo postava Roscoe Heywarda v adaptaci románu Arthura Haileyho Penězoměnci – cena Emmy 1977, či kardinál di Contini-Verchese v přepisu románu C. McCullougha Ptáci v trní (nominace na Emmy). Hrál také v romantických televizních filmech podle románové předlohy Barbary Cartland – Duch v Monte Carlo. (Více o jeho filmových a televizních rolích zde.)

    Z prvního manželství s herečkou Tammy Grimes (1956-60) měl dceru Amandu, která se také prosadila jako herečka. Jeho druhou manželkou byla novinářka Patricia Lewis (1962-68). A od roku 1970 byl ženatý s britskou herečkou Elaine Taylor. (Více zde: Arthur Christopher Orme Plummer)

     

    Zemřel ve svém domě v americkém státě Connecticut. Hercův manažer Lou Pitt uvedl, že s ním v okamžiku smrti byla manželka Elaine Taylor. Chris byl národním pokladem, který byl pyšný na své kanadské kořeny, dodal Pitt.

    /Pro i-DN z více zdrojů připravil hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 6. února 2021

    Komentáře k článku: Zemřel Christopher Plummer

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,