Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny >

    …outsideři na vlnách alternativy… (No. 0)

    Aktuální dění, osobnosti a události nezávislé divadelní scény u nás již tradičně mapuje festival …příští vlna/next wave…, jehož 18. ročník se bude konat ve dnech 7. — 11. října v Praze a 21. — 23. října v Brně. Letos má tři hlavní dramaturgické linie – Plnoleté, Sólové projekty a Komiks. Měl by však být také poctou všem outsiderům mezi outsidery, všem NEZAŘADITELNÝM, ať už souborům a jejich projektům či samotným umělců.

    Festival začíná v pátek 7. 10.

    Divadle Na zábradlí udílením Poct pro osobnosti a projekty českého alternativního divadla, které letos budou rozdány již podeváté. Slavnostním večerem s názvem Si pořádně NEZAŘÁDIT bude provázet zapráskaná třináctiletá arogantní holčička Fagi. Sekundovat jí budou Jiří Jelínek, Michal Dalecký a jejich hosté.

    Ladislav Vlna: Metalurgický portrét Arnošta Goldflama. Repro archiv

    V sobotu 8. října

    se festival přesune do Teatro Roxy/NoD. Nejprve tanečnice Jana Vrána provede diváky přístupnými i nepřístupnými zákoutími klubu. Během následujících tří dnů nabídne festival v těchto prostorách sérii premiér – především hromadný projekt Velké zrcadlo souboru Depresivní děti touží po penězích, který – jak soubor upozorňuje – není vhodné pro spektrofobiky a upíry! Performera Petr Krušelnický připraví analogovou audiovizuální instalaci tří videosignálů (animací) v procesu transformace do audia AnnA 2V2A – 50 Hz, kterou následně využije pro prezentaci svých DADA/expresivních, částečně improvizovaných textů. Improvizaci na téma Napůl pravda, napůl lež dramatika, herce a režiséra Arnošta Goldflama a sólo Ondřeje Lipovského Západní křídlo. Letošní ročník uvádí jako festivalové motto Nezařaditelní aneb Outsideři mezi outsidery. Není proto divu, že řada účinkujících vystoupí sólově. Bude tomu tak i v případě v Praze dosud neznámého, velmi mladého (jde vesměs o čerstvé absolventy JAMU) brněnského souboru D´Epog, který o víkendu představí výběr sólových projektů, diptych Žena objekt/subjekt.

    V neděli 9. října

    se vedle celodenního programu v Teatro Roxy/NoD může festivalový turista vydat v Dlouhé ulici přistaveným autobusem na výpravu za nejnovějším projektem Uran Miroslava Bambuška a Jana Kačeny do Bunkru v Drnově u Slaného. Autoři zde připravili třetí část z celorepublikového cyklu Cesty energie 2009-2013, zaměřeného na čtyři z nejdůležitějších energetických zdrojů: uhlí, uran, vodu a ropu. Performance Uran byla vytvořena přímo pro bunkr bývalého velení protivzdušné obrany Československa (viz Lenka Dombrovská: Dobrý sluha, zlý pán). Po představení bude následovat koncert kapely Kopir, Rozsywal, Bestar, která se téměř po deseti letech vrací na česká podia v původním složení Kristýna Lhotáková (akordeon, zpěv), Ladislav Soukup (kontrabas) a David Skála (bicí).

    Den neřestí a poznání… Snímek JAN ŠIBÍK / Rozkoš bez rizika

    V pondělí 10. října

    nabídne festival v rámci své Plnoletosti Den neřestí a poznání, ve kterém představí aktuální divadelní projekt Stařeny sdružení Rozkoš bez rizika, neboli R-R, zaměřeného na prevenci a léčbu sexuálně přenosných chorob pro osoby s velmi rizikovým sexuálním chováním a životním stylem. V představení účinkují současné i bývalé sexuální pracovnice, a jako podpora herecká i emocionální také sociální pracovnice R-R a skalní fanoušci. Po již avizované premiéře performance Ondřeje Lipovského Západní křídlo, která je inspirovaný komisem. zakončí den Hrozné příběhy divadla Mimotaurus inspirované starými kramářskými písněmi, ve kterých účinkují Mickey Mouse i Panna Marie.

    Poslední pražský den

    představí festival v rámci své dlouholeté linie další nový divadelní prostor – tentokrát divadelní kavárnu Café v lese v pražských Vršovicích. A navíc nabídne předpremiéru apokalyptické inscenace Petra Lanty a jeho Společnosti Dr. Krásy s názvem 2012 – Zánik domu U. Závěr pražské části festivalu obstará koncert mezinárodní skupiny CCTV Allstars

    Silní z Prahy jedou dobýt Brno… Snímek archiv MeetFactory

    Brno 21. – 23. října

    Letos podruhé festival zakotví v brněnském Divadle Husa na provázku, kde během třídenního programu představí bývalé spoluherce projektu Ctibora Turby Hanging Man, performery Ondřeje LipovskéhoPetrem Krušelnickým, nový projekt Depresivních dětí toužícících po penězích a inscenaci pražské MeetFactory a Miroslava Bambuška Silní. Přijede také legenda slovenského nezávislého divadla, režisér Blaho Uhlár s inscenací Polylóg, již připravil se souborem trnavského Divadla Disk. Spolu s nimi vystoupí na festivalu i samotná Husa na provázku s komorní inscenací Jana Mikuláška To léto, jež získala Cenu Konstantina Trepleva v soutěži nových textů nazvané Jirka Kniha hledá autora.

    Ze Trnavy přijede do Brna Divadlo Disk. Snímek archiv Divadlo Disk Trnava

    Všechny dny nabízí festivalový program i řadu doprovodných koncertů – např. mezinárodní skupinu CCTV Allstars či brněnskou kapelu Cermaque.

    O všem podstatném, co se na festivalu odehraje, budou v sekci blog DN informovat „prověření blogeři“ – Michal Zahálka a Dominik Melichar. A možná se zapojí i nějaká kočka…


    Komentáře k článku: …outsideři na vlnách alternativy… (No. 0)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,