Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny >

    Nějaké dámské prádlo na sebe

    Pitvání se v intimních problémech není dnes na světových (ani českých) jevištích ničím mimořádným. Morální šok asi nevyvolá (a na repríze se standardním publikem to tak vypadalo) ani novinka kladenského divadla Bavíme se o sexu?, inscenace Petra Svojtky pikantní konverzačky Christiana O’Reillyho v překladu Jitky Sloupové. Kladenští představují text irského dramatika (ročník 1968) v české premiéře, tři roky po jeho uvedení na Fringe Festivalu v Edinburghu. Dialogy se prakticky týkají jen „toho jediného“, občas se na jevišti odehraje i nějaká přímá aktivita, cudně překrytá pokrývkami. Nejedná se naštěstí o nějakou třeskutou taškařici, ale posmutnělé mapování ztráty emocionální orientace v současném přesexualizovaném (mediálně a verbálně) světě.

    Hra začíná tak, že do prodejny s dámským prádlem vstoupí nesmělý Daniel (Lukáš Homola) a prodavačce Cathy (Veronika Pavlasová) vyjeví, že by chtěl vlastně něco na sebe. Je sice ženatý s Keirou (Lenka Zbranková), cítí se však být ženou, ovšem lesbickou, muži ho sexuálně nepřitahují. Začne se oblékat do dámských oděvů, s Cathy se spřátelí a později se z nich stanou „milenky“. Cathy ho však má ráda jako muže. Sympatická prodavačka se sice ještě stýká se stálým partnerem Paulem (Marcel Rošetzký), moc jim to ale spolu neklape, Paul má sklon stále své sexuální výkony kvantifikovat („za kolik minut“ apod.). Zaplete se však i s Danielovou manželkou Keirou v poledních přestávkách na oběd v rámci pracovního dne, Keiru však, zdá se, zajímá víc jídlo než sex. Pátým elementem bizarního propletence je Angela (Dana Marková), která kamarádku Keiru proti manželovi štve (to ona ji přivede na stopu Danielovy výstřednosti), její vazba na přítelkyni však má sice nepřiznaný, ale přesto erotický podklad.

    Tápání všech hrdinů narežíroval Petr Svojtka v posmutněle vkusném stylu, nápaditá scéna Jaroslava Milfajta (zakulacené stěny black and white) se protáčením mění na různé interiéry, nepřehlédnutelným scénografickým prvkem je pochopitelně i široká postel. Všech pět herců podává přiměřené, solidní výkony, nejniternější momenty má v partu Daniela Lukáš Homola, jeho postava se vyznačuje plachou vemlouvavostí, ani v situacích, které by mohly sklouznout do „řachandy“ (vycpávání podprsenky ponožkami, když se obléká do ženského), nesklouzne do karikatury. Energie „přes rampu“ vyzařuje z Pavlasové i Zbrankové, také Rošetzký prezentuje svoje jevištní sexuální aktivity s interpretačním nadhledem.

    Možná že budování zápletky nepatří k silným stránkám tohoto irského kousku, kladenská inscenace ale rozhodně neurazí. Myslím, že by její zhlédnutí měli zkusit i „puritáni“.

    Městské divadlo Kladno – Ch. O’Reilly: Bavíme se o sexu? Přeložila Jitka Sloupová. Režie Petr Svojtka, výprava Jaroslav Milfajt, dramaturgie Ilona Smejkalová, hudební spolupráce Vladimír Nejedlý. Česká premiéra 23. ledna 2010.

    • Autor:
    • Publikováno: 6. dubna 2010

    Komentáře k článku: Nějaké dámské prádlo na sebe

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,