Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřela Eva Krížiková

    Foto archiv

    Eva Krížiková (provdaná Zvaríková)

    15. 7. 1934 Račišdorf (Rača, dnes součást Bratislavy), ČSR – 31. 3. 2020 Malacky, Slovensko

    Slovenská herečka, dlouholetá členka Slovenského národného divadla (SND). Čeští diváci ji znali především z pondělních bratislavských televizních inscenací vysílaných pravidelně ve federální televizi.

    S Elo Romančíkem (Alastair)  jako Patricia Smithová v inscenaci hry G. B. Shawa Milionářka (SND, 1961). Foto Gejza Podhorský

    Vystudovala herectví na Státní konzervatoři ve třídě profesora Jozefa Budského. Rok působila v Armádním divadle v Martině (1953–1954), následně přešla do Slovenského národního divadla (od r. 1954), kde poté působila déle než šest desetiletí jako členka činoherního souboru. Účinkovala v mnoha divadelních a televizních inscenacích, zábavných a publicistických pořadech a ve filmech. V sedmdesátých letech vystupovala s dvojicí Milan Lasica a Július Satinský. Po listopadu 1989 hrála několik let společně s hercem Bronislavem Poloczkem v pražském Národním divadle v inscenaci O pejskovi a mačičke.

    Na televizní obrazovce se objevovala od počátků televizního vysílání na Slovensku. Byla populární herečkou televizních Bakalářů a pořadu Vtipnější vyhrává. Svůj komediální talent uplatnila v televizní soutěži Vtipnější vyhrává, kterou v sedmdesátých a osmdesátých letech celostátně vysílalo bratislavské studio Československé televize.

    Hrála ve filmech Kapitán Dabač (1959), V piatok trinásteho, Statočný zlodej, Predčasné leto nebo v televizním přepisu románu Františka Hečka Červené víno (1976). Její hlas je spojován i s filmem Juraje Jakubiska Perinbaba, kde nadabovala italskou herečku Guliettu Masinovou. Hrála rovněž v českých filmech Kouzelníkův návrat (1984) režiséra Antonína Kachlíka nebo V erbu lvice (1994) režiséra Ludvíka Ráži.

    Se Soňou Valentovou v inscenaci hry Aleksandra Vampilova Jarabica (SND, 1974). Foto SITA

    Účinkovala v řadě zábavných rozhlasových pořadů. Pravidelně účinkovala v silvestrovských estrádách Československého rozhlasu, ztvárnila hlavní postavu v původním rozhlasovém seriálu Králikovci (1994–2013).

    V květnu 2010 převzala v Trenčianských Teplicích Cenu Karla Čapka každoročně v tomto lázeňském městečku udělovanou za podporu slovensko-české vzájemnosti a propagaci díla Karla Čapka.

    Byla manželkou herce Františka Zvaríka a sestřenicí Milana Lasici. Měla dceru Barboru (55 let) a jednu vnučku. Podle slovenských médií zemřela v nemocnici v Malackách. Zprávu potvrdila mluvčí Slovenského národního divadla.

    Před SND v Bratislavě v roce 2006. Foto Martin Črep

    Pre celé generácie vďačných divákov patrila k dámam slovenského umenia – divadelného, filmového i televízneho. Na doskách našej prvej scény vytvorila za šesť desiatok rokov vyše 120 postáv. S príchodom Evy Krížikovej prichádzala na javisko radosť zo života, oplývala darom humoru a človečinou; svojím hereckým majstrovstvom a bravúrou stvárnila postavy nielen komediálne, tragikomické, ale i postavy tragické, píše se v oficiálnímvyhlášení SND.

    • Autor:
    • Publikováno: 1. dubna 2020

    Komentáře k článku: Zemřela Eva Krížiková

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,