Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Divadlo Jesličky Josefa Tejkla Hradec Králové

    Divadlo Jesličky Josefa Tejkla, které svým věhlasem překročilo hranice amatérského divadla, sídlí v královéhradecké čtvrti Slezské Předměstí v budově bývalých jeslí z roku 1968. Architektonické dílo STAVOPROJEKTU KPÚ Hradec Králové realizovali Ing. F. Steiner a Ing. Z. Vašata. V roce 1991 objekt získala do správy Základní umělecká škola Střezina, při které režisér Josef Tejkl založil stálou divadelní scénu. Pedagogický aspekt jevištní tvorby tvoří stále jádro činnosti Jesliček, vedle dětí a dospívajících však v souboru působí také dospělí herci a na repertoáru se objevují i poměrně náročné inscenace.

    V roce 1995 se podařilo část školy zrekonstruovat a v divadelním úseku vybudovat přístavbu, která mimo jiné rozšířila skladovací prostory souboru. Sál má v současnosti kapacitu 100 míst. V roce 2008 architekt Skála vytvořil projekt na celkovou rekonstrukci budovy ZUŠ Střezina, doposud však nebyla z různých důvodů realizována.

    Je nás tady hodně a dětí hrozně přibývá. Teď už jsme dokonce ve stop stavu a vybíráme opravdu jenom ty nejtalentovanější, říká vedoucí jedné žákovské skupiny Jolana Brannyová. Jesličky fungují jako přátelská komunita, děti si s pedagogy tykají. Leckdy nastanou potíže s příliš ambiciózními rodiči, kteří mylně věří ve velký talent své ratolesti a stěžují si, že nedostává hlavní role. Většina žáků literárně-dramatického oddělení touhu stát se profesionály necítí, divadelní zkušenost je však podle jejich svědectví naučila svět nevidět pouze v racionálních a užitkově pragmatických konturách.

    Připraveno ve spolupráci s divadelním oddělením Národního muzea.

    Divadlo Jesličky Josefa Tejkla Hradec Králové FOTO DANA ČECHÁKOVÁ

    Foyer FOTO DANA ČECHÁKOVÁ

    Divadelní sál FOTO DANA ČECHÁKOVÁ

    Učebna skupiny Jolany Brannyové FOTO DANA ČECHÁKOVÁ


    Komentáře k článku: Divadlo Jesličky Josefa Tejkla Hradec Králové

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,