Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Jednou větou

    Šestý ročník přehlídky severských filmů Scandi, jehož tematickým zaměřením jsou „ženy na válečné stezce“, uvede od 9. do 12. ledna 2020 v pražských kinech Lucerna, Edison Filmhub, Evald a Atlas i v dalších sálech Česka celkem šest premiér.

    Vysílání České televize bylo podle měření sledovanosti peoplemetry během tří vánočních svátků nejúspěšnější od roku 1997, kdy měření začalo – například pohádka Princezna a půl království dosáhla téměř 2‚5 milionu diváků a stala se nejsledovanějším pořadem roku i třetí nejsledovanější štědrovečerní pohádkou za patnáct let; pohádka Čertí brko, uvedená na Boží hod, byla rovněž úspěšná, vidělo ji 2‚34 milionu diváků.

    V žebříčku stovky nejlepších filmů režírovaných ženami, který na základě hlasů 368 filmových expertů sestavila kulturní redakce BBC, se na šestém místě umístil film Sedmikrásky režisérky Věry Chytilové z roku 1966; zvítězilo drama Piano Novozélanďanky Jane Campionové.

    Na prvním místě žebříčku letošních nejlepších výstav fotografií, který sestavil britský deník The Guardian, se umístila výstava české fotografky Libuše Jarcovjákové s názvem Evokativ; výstava proběhla na festivalu fotografie ve francouzském městě Arles.

    Výročí divadla Semafor připomíná nově vydaná známka, na níž jsou symbolicky znázorněny formy a osobnosti charakterizující toto divadlo; kromě toho se zájemcům nabízí sběratelský komplet, jehož výtvarný návrh je dílem Jiřího Suchého.

    Už jedenáctý ročník divadelní přehlídky nejen pro teenagery Festival 13+ nabídne mladým divákům 15.–20. ledna Divadlo v Dlouhé: ostravské Divadlo Petra Bezruče přiveze autorskou inscenaci Tomáše Dianišky Transky, body, vteřiny, Divadlo Drak z Hradce Králové nabídne autorskou inscenaci Cesta na motivy románu Jacka Kerouaca On the Road, bratislavská Nová scéna bude hostovat s inscenací Domov – Kde je ten tvoj? podle novely dánské autorky Janne Teller; program doplní autorská novinka brněnského Divadla Polárka s titulem Ve jménu republiky a Naivní divadlo Liberec s Poutí krkonošskou.

    Ředitel Paláce Akropolis Lubomír Schmidtmajer ohlásil odchod ze všech funkcí, od 1. ledna 2020 převezme správu fermanu a plánování divadelní producent Art Frame Palác Akropolis Martin Podaný, o měsíc později se funkce ředitele a jednatele ujme dramaturg a režisér Petr Boháč.

    Městské divadlo Brno vyhlásilo výsledky 23. divácké ankety Křídla: jako nejoblíbenější herečka zvítězila Ivana Vaňková, nejoblíbenějším hercem se stal Michal Isteník, za nejoblíbenější inscenaci sezony hlasující zvolili Annu Kareninu a v kategorii Nejvýraznější tvůrčí počin zvítězila Eliška Ondráčková Lupačová za kostýmy k inscenaci Anna Karenina.

    Generální ředitel Českých center (ČC) Ondřej Černý a ředitelka Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU) Pavla Petrová podepsali krátce před Vánoci 2019 Memorandum o spolupráci obou institucí v oblasti podpory kulturních projektů; hlavním cílem této deklarace je využít stávající potenciál Českých center a IDU k zajištění dlouhodobé spolupráce s efektivním dopadem na propagaci České republiky ve světě – spolupráce se týká oblastí spojených s tvorbou a sdílením prezentačních projektů, součinnosti při tvorbě koncepcí vybraných výstav směřujících do zahraničí, vyšší informační provázanosti a možnosti spolupráce s odborníky a specialisty obou institucí.

    V La Fabrice se 1. února pořádá ples Cirqueonu – centra pro nový cirkus, které oslaví deset let. Tančit se bude na swingové skladby dvacátých až šedesátých let minulého století s HarmCoreJazzBand, balkánskou Pohřební kapelou a funky Dje Wokurku, moderátorem je herec Justin Svoboda.

    Performerka Miřenka Čechová se znovu představí jako autorka knihy, v posledním loňském čísle Respektu vyšla ukázka z její knihy Baletky, kterou v lednu vydá nakladatelství Paseka. jas

    • Autor:
    • Publikováno: 7. ledna 2020

    Komentáře k článku: Jednou větou

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,