Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Jakub Šmíd

    (1984). Herec a režisér. Po studiu činoherního herectví na JAMU získal angažmá v Divadle Husa na provázku. Zahrál si zde třeba Macbetha, Eichmanna v Pitínského Evangeliu sv. Lukáše či Gaňu v Morávkově Idiotovi v rámci projektu Sto roků kobry.

    Poté vystudoval pod vedením Věry Chytilové a Bohdana Slámy obor filmová režie na FAMU. Jeho bakalářský film Neplavci získal cenu Český lev – Cena Magnesia pro nejlepší studentský film roku 2011. Absolventský film Amanitas byl na stejnou cenu nominován v roce 2015. Neplavci byli vybráni francouzskou L’Académie des César mezi sedm nejlepších krátkých filmů roku 2011. Debutoval celovečerním filmem Laputa, za nějž byla Tereza Voříšková nominována na Českého lva za ženský herecký výkon v hlavní roli. Druhý film Na krátko vznikl na základě adaptace knihy Zmizet Petry Soukupové. Film měl mezinárodní premiéru v hlavní soutěži Festivalu Cinekid Amsterdam.

    S divadelní režií začal v roce 2015 inscenací Noc tribádek v Žižkovském divadle. Je uměleckým šéfem vinohradského divadla D21. Zde uvedl inscenace Utrpení mladého Werthera, Válka s mloky a Král Ubu. Divadlo NaHraně uvádí v jeho režii inscenaci Neskonalá podle textů Michela Fabera a Jiřího Bulise. Vedle své domovské scény spolupracuje s kladenským divadlem Lampion a s divadlem Rokoko.

    Co vás přivedlo k divadlu/umění

    Dlouho jsem směřoval k chemii a biologii, ale na přírodovědeckých táborech jsem se stejně vždycky nejvíc těšil na divadelní představení, která jsme sami nazkoušeli k závěrečnému táboráku. Ač jsem tehdy toužil po dráze herecké, skončil jsem nakonec po řadě peripetií u režie. Hraju už jen v zahraničních velkofilmech naivní nácky, co to myslí dobře…

    Osobnost minulosti nebo přítomnosti, se kterou byste rád zašel na kus řeči

    Nejraději bych se potkal s Andrejem Tarkovským a asistoval mu při natáčení filmu Stalker. Nemuseli bychom moc mluvit, jen bych mu nakukoval přes rameno.

    Hra/námět, který vás přitahuje a který byste chtěl zpracovat

    Rád bych pracoval s dramatizacemi knih svých oblíbených autorů Michela Houellebecqa, Michela Tourniera, Iana McEvana či Iaina Bankse. Jestli je něco spojuje, tak je to jistě více či méně skeptický pohled na svět. Skepsi ale vyvažují ironií, groteskním šklebem a suchým humorem. Taky hledají krásu v malosti a ošklivosti a stavějí do popředí roztodivné outsidery. Přes veškerý zmar a rozklad, který svým čtenářům předkládají, jsou to v jádru přecitlivělí muži s úžasným vnitřním světem. A jsou to skvělí vypravěči.

    Umělecké disciplíny, žánry či formy (výtvarné, literatura, film, divadlo, hudba…), které máte rád a kterým se naopak vyhýbáte

    Nejbližší je mi film, který také – jako divadlo – dělám. Tyto dvě umělecké formy se v mé tvorbě vzájemně ovlivňují. Z filmových režisérů miluju Bergmana, Tarkovského, Altmana, Malicka, bratry Dardenny…

    Inspirovat se ale rád nechávám všemi uměleckými disciplínami a rozhodně nevyhledávám pouze tzv. vysoké umění. Mnohdy člověk nalezne perly i mezi brakem.

    Historická či současná osobnost, divadelní/filmová/literární či reálná postava, která je vám citově nejblíže a – naopak – která je vám vzdále

    Sir David Attenborough. Svými legendárními populárně-naučnými filmy přivedl generace diváků k zájmu o životní prostředí a jeho ochranu. Je to nesmírně inspirativní osobnost. Aby mohl tvořit, nepřijal nabízenou funkci generálního ředitele BBC a rozjel se raději natáčet do divočiny.

    Vzdálení jsou mi všichni lidé zneužívající veřejných prostředků k vlastnímu obohacení.

    Rostlina/zvíře/kámen/planeta, které máte v oblibě či obdivujete

    Záplavy sněženek na jaře v litovelském Pomoraví nedaleko Olomouce. Připomíná mi to dětství a dlouhé projížďky na kole tím krajem.

    Etické či jiné hranice, za které byste nešel

    Nechtěl bych dělat nic na politickou objednávku a nic, co by šlo proti planetě a jinému živému tvoru.

    Umělecký/divadelní sen

    Možnost zabývat se uměním celý život. Mít stále chuť, nápady a energii. A příležitosti.

    Kým/čím byste byl, kdybyste se nevěnoval divadlu/umění

    Správcem Chráněné krajinné oblasti Pálava, bytem v Mikulově.

    Plus: Zajímá vás umělecká kritika?

    Snažím se mít o ní přehled a držet si ji od těla.

    • Autor:
    • Publikováno: 14. října 2019

    Komentáře k článku: Jakub Šmíd

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,