Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Divadlo Bolka Polívky

    Brněnské Divadlo Bolka Polívky sídlí na Jakubském náměstí v původně obytném domě od architekta Maxima Johanna Montera, dokončeném v roce 1908.

    Po druhé světové válce se zde krátce provozovala tančírna a v roce 1947 se v budově usadilo Svobodné divadlo (později Divadlo bratří Mrštíků). V polovině šedesátých let se „dům u Jakuba“ stal sídlem proslulého Satirického divadla Večerní Brno. Šéf výpravy Miloš Tomek ve spolupráci se Scénografickým ústavem plánoval velkolepou rekonstrukci – tzv. Raumtheater neměl mít v divadelní architektuře obdoby. Zahájení rekonstrukce se oddalovalo, soubor Večerního Brna hrál v katastrofálních technických podmínkách, což se podepsalo i na návštěvnosti. Po odchodu Miloše Tomka prosadil v roce 1966 nový šéf výpravy Miroslav Zejda méně „titánskou“ opravu, která divadlu zajistila důstojné provozní podmínky. Po roce 1990 se Večerní Brno přejmenovalo na Divadlo u Jakuba, v roce 1992 však byla jeho činnost z rozhodnutí magistrátu města Brna a ministerstva kultury ukončena. Od roku 1993 v budově sídlí Divadlo Bolka Polívky, s. r. o.

    Divadlo soustředěné kolem osobnosti významného herce nemá stálý soubor, umělce najímá na jednotlivé projekty. Dekorace se vytvářejí v dílnách Městského divadla Brno. Mezi poklady fundusu patří tři verze kostýmu Královny z legendární inscenace Šašek a královna, které Chantal Poullain nosila během svého těhotenství. Kostým je ušitý z látek zaslaných inscenátorům milovníky divadla na základě inzertní výzvy. V inscenaci Šašek a syn se také používá plně funkční gilotina. Při zkoušení její ostří přeseklo vepřovou kost. Ale samozřejmě na gilotině máme bezpečnostní zámek, říká Jakub Adámek z obchodního oddělení divadla. Divadlo má 363 sedadel. Na repertoáru má necelou desítku inscenací.

    Připravujeme ve spolupráci s divadelním oddělením Národního muzea v Praze.

    Divadlo Bolka Polívky Brno Foto Eliška Fuxová

    Divadelní zašívána Foto Eliška Fuxová

    Divadelní sál Foto Eliška Fuxová

    Bar Poslední leč Foto Eliška Fuxová

    Ředitelství divadla Foto Eliška Fuxová


    Komentáře k článku: Divadlo Bolka Polívky

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,