Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Romek Hanzlík

    Na vernisáži svého cyklu fotografií Máj v roce 2017 v Ostravě. Foto Lubomír Vyňuchal

    Romek Hanzlík

    20. 11. 1961 – 1. 6. 2019

    Hudební manažer, muzikant a fotograf, zakladatel festivalu Eurotrialog Mikulov, hlavní organizátor projektu Slet bubeníků, autor námětu a producent filmu Václava Kučery o Filipu Topolovi Takovej barevnej vocas letící komety. Iniciátor a aktér mnoha dalších uměleckých počinů posledních dekád. Svým širokým záběrem výrazně ovlivnil českou alternativní hudební scénu posledních čtyřiceti let. 

    Romek, vlastním jménem Jaromír, začínal s hudbou v osmdesátých letech jako člen teplické punkové skupiny F. P. B. V letech 1985 – 1996 byl členem skupiny Už jsme doma. V roce 1999 vydal knihu Amerika, Američka aneb Kde jsou doma Už jsme doma, ve které zachytl turné kapely UJD ve Spojených státech.

    Byl manažerem několika hudebních skupin. Se svou agenturou Alternative Music Production (AMP) dělal hudebního manažera Chantal Poullain, Jiřímu Schmitzerovi, Vladivojně La Chia či kapelám Plastic People of the Universe, Budoár staré dámy, Psí vojáci a Už jsme doma. Jedním z jeho manažerských cílů bylo představovat českou hudbu v zahraničí, což se mu dařilo zejména pod hlavičkou série turné Czech Music On The Road. Díky ní české kapely slyšeli například ve Francii, Nizozemí, Pobaltí, na Balkáně, v Japonsku či v Austrálii.

    Patřil k pilným lidem české hudební scény. Pouštěl se rovněž do mnoha zajímavých projektů a jeho odvaha přinášela pozoruhodné a inspirativní výsledky. S organizací Unijazz, jejímž byl členem, se výraznou měrou podílel na přehlídkách Alternativa, Boskovice a Bohnice, sám mimo jiné dlouhá léta dramaturgoval a vedl festival Eurotrialog nebo Mezinárodní víkend žen. Organizoval festivaly Slet bubeníků, jako pořadatel se podílel na mnoha koncertech, od pražských vystoupení legend rock’n’rollu Little Richarda a Jerry Lee Lewise až po čerstvé hvězdy bluesové scény Larkin Poe, jejichž letošní vyprodaný březnový koncert v pražském Paláci Akropolis byl poslední akcí, kterou stačil kompletně připravit.

    Autoportrét. Foto Romek Hanzlík

    Byl též vášnivým cestovatelem, cyklistou a fotografem.

    Za tento snímek dostal Romek Hanzlík v roce 2016 cenu Czech Press Photo v kategorii Každodenní život. Foto archiv Czech Press Foto

    V roce 2016 obsadil první místo v soutěži Czech Press Photo, a to dokonce ve dvou kategoriích (Každodenní život a Příroda a věda). Druhý snímek byl záběrem Öresundského průlivu zachyceným okénkem letadla při startu z Kodaně v létě téhož roku.

    Záběr Öresundského průlivu zachycený okénkem letadla při startu z Kodaně v létě 2016. Foto archiv Czech Press Foto

    Jak napsal jeho přítel, publicista Ivan Harman, snímek působí spíš jako abstraktní grafický list. V modrých tónech zachycuje tři prvky vytvářející nebeskou harmonii: oblaka, křídlo letadla a mezi nimi sevřené pole pravidelně rozmístěných větrných elektráren, jež připomínají hřbitovní kříže. S nadsázkou o tom snímku říkal, že mu spadl do klína. Zatímco v Kodani a okolí neúspěšně usiloval o pořízení odpovídající fotografie impozantního mostu spojujícího toto dánské město se švédským Malmö, vítězný snímek byl dílem nečekané a krátké příležitosti.

    Foto Romek Hanzlík

    V posledních letech vystavoval sérii černobílých snímků Máj inspirovanou stejnojmennou básní Karla Hynka Máchy.

    Monika Načeva a Romek Hanzlík ve studiu Českého rozhlasu v březnu tohoto roku. Foto Romek Hanzlík

    Ještě v březnu tohoto roku s ním Monika Načeva připravila ve svém pořadu na ČRo Vltava Sedmé nebe hodinový rozhovor (zde). S autorkou pořadu spolupracoval jako producent a vydavatel dvakrát. Poprvé v případě jejího sólového alba Mami, v nedávné minulosti pak v souvislosti s projektem Spolu, který zaznamenal trio Moniky Načevy, Lenky Dusilové a Ivy Bittové.

    V noci z pátku na sobotu podlehl krátké těžké nemoci. Oznámila to jeho rodina.

    Poslední rozloučení se koná v pátek 7. června ve 14 hodin ve Velké obřadní síni strašnického krematoria.

    /Pro i-DN z více zdrojů připravil hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 3. června 2019

    Komentáře k článku: Zemřel Romek Hanzlík

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,