Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel František Xaver Thuri

    František Xaver Thuri. Foto Radek Prokop

    František Xaver Thuri

    29. 4. 1939 Praha – 22. 4. 2019 Rudná u Prahy

    Hudební skladatel, vědec a pedagog, cembalista, varhaník a hobojista. Komponoval především ve stylu hudby 17. a 18. století, čímž si vysloužil přezdívku poslední žijící barokní skladatel.

    V osmi letech začal hrát na housle, později na klavír a ve dvanácti letech na varhany. Na Pražské konzervatoři vystudoval hru na hoboj, varhany, dirigování a kompozici a na brněnské JAMU hru na hoboj u prof. Vítězslava Winklera. Jako hobojista pracoval v Československém rozhlase, působil i v Pražském komorním orchestru a od roku 1965 byl uměleckým šéfem komorního souboru Čeští madrigalisté, kde hrával také na anglický roh a na cembalo. Byl rovněž dirigentem souboru Collegium Xaverium a s oběma tělesy hostoval na řadě evropských pódií. Do konce života působil jako profesor hry na hoboj na Pražské konzervatoři, kde vychoval celou řadu významných žáků. Přes padesát let působil jako regenschori a varhaník v kostele Všech svatých na Pražském hradě.

    Byl považován za experta na raně barokní až raně klasicistní hudbu, což je styl, který ovládal také jako soudobý hudební skladatel. Jeho velkým vzorem byl Jan Dismas Zelenka (1679-1745) a sám si vysloužil přezdívku poslední žijící barokní skladatel. Vedle vlastní skladatelské činnosti se věnoval také rekonstrukcím nedochovaných barokních partů. Napsal desítky samostatných skladeb a složil dvě opery: Upřímná pastýřka (1958) a Famiglia di Verneri triumphante (1983).

    Jeho rozsáhlá kompoziční činnost zasahuje do sféry duchovní i světské hudby. Do té duchovní spadají například Requiem c-moll, Stabat Mater či kantáty k několika svatým, z hudby světské jsou to pak koncerty pro hoboj a orchestr nebo varhany a orchestr. Známá je konečně jeho Vodní hudba pro Český Krumlov, kterou napsal přímo pro krumlovský festival. Kantáta k poctě čtyř šlechtických rodů zde měla světovou premiéru v roce 1996 a podílela se na ní řada dalších významných umělců.

    O jeho úmrtí informovala Pražská konzervatoř.

    • Autor:
    • Publikováno: 24. dubna 2019

    Komentáře k článku: Zemřel František Xaver Thuri

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,