Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Zahraničí

    Kulturou za Ukrajinu (No. 10)

    Newsletter Kulturou za Ukrajinu pomáhá informovat ostatní organizace i jednotlivce o aktuálním dění jak v České republice, tak na Ukrajině i ve světě, o aktivitách ministerstva kultury, možnostech a příkladech pomoci, akcích a dalším dění v souvislosti s aktuálním válečným konfliktem. Naším cílem je shromažďovat informace a sdílet je se všemi, kdo mohou pomoci a kdo chtějí být informováni.  V desátém předprázdninovém vydání našeho newsletteru přinášíme informace, nabídky a možnosti spolupráce i nové žádosti o pomoc.

    Foto: archiv IDU

    NABÍDKY

    Nakladatelství Pikola vydává knihu Robina Krále Přišly děti z Ukrajiny. Půvabná báseň reagující na současnou situaci a vyzývající k vzájemnému porozumění. Velká část nákladu bude věnována do mateřských školek a jiných zařízení pro radost a vzájemné dorozumění našich dětí i jejich rodičů a pedagogů.

    Spolek Loutky v nemocni rozšířil své aktivity a přináší smích nejen do nemocnic, ale hraje i pro ukrajinské děti. Loutky v nemocnici hrají na různých místech, kde se sdružují ukrajinské děti.

    UFO Playground. V městské knihovně Korunní právě začínají pravidelné kreativní workshopy pro české a ukrajinské děti (každý čtvrtek od 16. 6. – 14. 7). UFO playground nabízí bezpečný prostor pro tvorbu a učení se novým uměleckým dovednostem pod vedením lektorek, které jsou schopné komunikovat v ruském a ukrajinském jazyce. Workshopy jsou zdarma, určené pro děti od 7 let. Rezervace na [email protected]

    Městská knihovna v Praze rozšiřuje svoji nabídku služeb pro ukrajinské občany. Doplňuje  fond knih v ukrajinštině pro děti i pro dospělé (fond v tuto chvíli čítá několik stovek titulů). Knihovny poskytují prostor pro trávení volného času i spolkový život a širokou nabídku akcí, včetně těch v ukrajinštině. Zápis do knihovny je pro děti do 15 let zdarma, mimořádně knihovna nabízí zdarma zápis i pro dospělé z Ukrajiny. Nabídka knížek v ukrajinštině.

    Nakladatelství LABYRINT ve spolupráci se spolkem RAKETA dětem, z.s. vydává speciální číslo časopisu pro děti Raketa v ukrajinštině. Pro děti z Ukrajiny je časopis zdarma. V případě zájmu o výtisky, pište na email: [email protected]

    Konektiv Nights nabízí zázemí pro hudební tvorbu a navázání kontaktů s českou hudební scénou ukrajinským umělcům. Kontakt: [email protected]

    Městská divadla pražská nabízí ukrajinským umělcům a studentům prostor pro pokračování v jejich umělecké práci. Jednotlivci nebo kolektivy mohou zaslat své projekty, MDP se pokusí pomoct s jejich realizací. V případě, že umělci nemají projekt, mohou zaslat pouze CV a MDP se je pokusí propojit s dalšími umělci. Kontakt pro více info: [email protected]

    Culture for Ukraine, webová stránka IDU v anglickém jazyce určená pro ukrajinské občany přinášející informace především z oblasti kultury. Pokud pořádáte pravidelný program určený pro děti či dospělé z Ukrajiny nebo organizujete jiné aktivity, které by mohly pomoci, napište na [email protected]

    Info portál IDU Culturenet nabízí po registraci umělcům, kulturním manažerům, odborníkům, technickým pracovníkům a dalším profesím z Ukrajiny vkládat pomocí formuláře pracovní nabídky a poptávky. Formulář je v anglickém jazyce a nabídky/poptávky týkající se Ukrajiny jsou označeny vlajkou.  Kontakt: [email protected], tel. +420 728 396 667

    Asociace profesionálních divadel (APD) koordinuje za umělecký sektor ve spolupráci s Českými centry pracovní nabídky v českých kulturních institucích a propojuje je s potenciálními uchazeči o práci. Pokud víte o někom, kdo hledá uplatnění v kulturním sektoru (umělci ze všech uměleckých oblastí včetně podpůrných technických profesí), kontaktujte APD a ta pomůže s rozšířením poptávky do příslušné sítě. Kontakt: [email protected]     

    Sbírky

    Národní muzeum ve spolupráci s Českým výborem ICOM vyhlásilo sbírku na záchranu a obnovu ukrajinských památek. Přispět je možné na transparentní účet.

    Žádosti o pomoc

    Ukrajinský institut Kyjev mapuje ukrajinské hudebníky ve světě. Prosí o pomoc se šířením  formuláře. Institute je otevřený spolupráci s partnery z ČR i v Evropě. Nabídka možné spolupráce ZDE. Ukrajinský institut vyzývá a prosí ostatní organizace k šíření této nabídky. Kontakt Marianna Bodarenko [email protected]


    Akce na podporu Ukrajiny

    V této sekci uvádíme tipy na vybrané akce pořádané na podporu Ukrajiny nebo se zabývající aktuální situací na Ukrajině.

    20. 6. Na špatné cestě
    Komedie Praha. Ukrajinský soubor Left Bank Theatre odehraje text současné ukrajinské autorky Vorožbyt o životě (ne)obyčejných lidí na válkou zmítané Ukrajině. V rámci večera pořádaného společně s Českými centry představí MDP projekt Imagine UA.

    22. 6. yurii: playtime
    Atrium na Žižkově Praha. Juraj Savinsky, klavírista a vypravěč v jedné osobě, který balancuje na mostě mezi starým a novým, hledaje zapomenuté či ještě nenalezené plochy. Koncert je pro ukrajinské občany po předložení pasu zdarma.

    22. 6. Ukrainian freedom voices /  Metronome festival
    Koncert na podporu ukrajinských dětí se uskuteční v rámci festivalu Metronome. Dramaturgie vycházela z popularity pozvaných umělců přímo doma na Ukrajině s cílem potěšit ukrajinské fanoušky, kteří momentálně pobývají v České republice a k živé hudbě ze své vlasti nemají žádný přístup a zároveň, aby účinkující interpreti oslovili také domácí posluchače a prohloubilo se tak české povědomí o hudbě, která na Ukrajině vzniká a je u publika oblíbená.

    6. 6. – 4. 12. Procházky uměním
    ČR. Osm koncertů významných českých hudebních osobností a komorních souborů se představí na pěti místech severního Plzeňska, v Plzni a v Praze. Výtěžek z desátého ročníku festivalu klasické hudby podpoří ukrajinské umělce.

     

    Stalo se

    Ukrajinský rap a hymna v krojích. Uprchlíky navštívila raperka Alyona Alyona

    Ruský fotbalový hrdina odvážně odsoudil vpád na Ukrajinu
    „Nevím, jestli půjdu za svoje slova do vězení nebo mě zabijí. Ale prostě to říkám tak, jak to je,“ prohlásil s tím, že si dobře uvědomuje, jaké mohou být v současném Rusku následky za otevřenou veřejnou kritiku agrese na Ukrajině. Podle nové legislativy za podobná slova hrozí až 15 let vězení.

     

    Základní rozcestník
    Pomoc, informace, postupy, kontakty

    MINISTERSTVO VNITRA ČR
    Informace pro příchozí Ukrajince, postup registrace, víza, kontaktní asistenční centra. Kontakt pro informace: +420 974 801 802 (provoz nonstop). Seznam kontaktních asistenčních center na pomoc Ukrajině.
    PTÁTE SE: Jak postupovat při příchodu ukrajinských dětí do 18 let? Informace zde.

    MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ
    Informace pro zaměstnavatele a cizince, mimořádné dávky, pomoc dětem, povolení k pobytu.

    NAŠI UKRAJINCI
    Centrální rozcestník. Základní info  MVCR, nabídky a poptávky pomoci (Pomáháme Ukrajině), možnosti pomoci pro české občany.

    POMÁHÁME UKRAJINĚ
    Platforma Konsorcia nevládních organizací. Nabídky a poptávky (dobrovolnictví, tlumočnictví, doučování, materiální pomoc, ubytování, doprava, právní a psychologická pomoc, administrativní pomoc). Nutná registrace.

    STOJÍME ZA UKRAJINOU
    Informační portál. Rozcestník. Oblasti pomoci (nabídky, poptávky, finance, sbírky, ubytování, doprava, právní, psychologická pomoc, atd.)

    • Autor:
    • Publikováno: 19. června 2022

    Komentáře k článku: Kulturou za Ukrajinu (No. 10)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,