Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Cena Josefa Balvína za sezonu 2016/2017

    Pražský divadelní festival německého jazyka požádal redakci Divadelních novin o nominaci inscenace na udělení Ceny Josefa Balvína. Tři redaktoři přizvali dva stálé přispěvatele se vztahem k německy mluvícímu divadlu a vznikla pětičlenná porota: Lenka Dombrovská, Josef Herman (předseda poroty), Vladimír Hulec, Jan Kerbr a Lenka Šaldová.

    Konstatovali jsme velké množství inscenací, které svědčí o značném vlivu německy psané literatury, her i německojazyčného divadla na tvorbu českých profesionálních souborů, a to v širokém spektru od nezávislých souborů, přes zřizovaná divadla až k některým divadlům soukromoprávním. Stejně jsme si libovali nad stylovou a interpretační šíří přístupů k německy psaným textům a nad snahou vyjádřit se k aktuálním otázkám dneška.

    Se zvláštním potěšením jsme kvitovali činnost divadel, jež se německou literaturou a dramatikou zabývají programově a soustavně: pražské Divadlo LETÍ či Studio Hrdinů, Činoherní studio Ústí nad Labem, divadelní skupina Lachende Bestien a také brněnské HaDivadlo, které letošní sezonu sestavilo pouze z inscenací německých textů či jejich adaptací, a to s výraznými výsledky.

    Snímek z inscenace Jana Friče Strach jíst duši, která je uváděna v brněnské Redutě FOTO JAKUB JÍRA

    Rádi bychom zmínili inscenace, které považujeme za významné příspěvky k česko-německému myšlenkovému i uměleckému kontextu (uvedeny v abecedním pořadí):

    Sibylle Berg: A pak přišla Mirna, Divadlo LETÍ, Praha

    Bertolt Brecht: Hovory na útěku, Divadlo v Dlouhé, Praha

    Hermann Broch: Náměsíčníci (imitace a tušení), HaDivadlo, Brno

    Rainer Werner Fassbinder: Strach jíst duši, činohra Národního divadla Brno v divadle Reduta

    Max Frisch: Homo Faber, Činoherní studio Ústí nad Labem

    Michal Hába & kol. na základě hry Bertolta Brechta Dobrý člověk ze Sečuanu a dalších textů: Sezuan, Lachende Bestien (ve Venuši ve Švehlovce), Praha

    Elfriede Jelinek: Dílo, Studio Hrdinů, Praha

    Marius von Mayenburg: Haarmann, Divadlo X10, Praha

    Judith Schalansky: Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy nic na ostrovech se skrývá odlehlých, Naivní divadlo Liberec

    Po dlouhém rozvažování jsme na udělení Ceny Josefa Balvína za sezonu 2016/2017 nominovali inscenaci Rainera Wernera Fassbindera Strach jíst duši činohry Národního divadla v Brně (v překladu Martina Sládečka a úpravě Jana Friče a Petra Klarina Klára režíroval Jan Frič ve scénografii Jana Štěpánka, premiéra 13. dubna 2017 v Redutě). Ocenili jsme aktuální angažovanou interpretaci milostného příběhu (z roku 1974!) mladého marockého přistěhovalce a stárnoucí vdovy polského původu v nepřátelském xenofobním prostředí, odvahu vyjadřovat se s maximální nadsázkou na hraně mezi vážným a fantasmagorickým, bez skrupulí vůči předsudkům sexuálním, politickým a ideologickým, a to v prostředí zřizovaného městského divadla. Imponovalo nám též herectví Ivany Hloužkové a Romana Blumaiera.

    Cena Josefa Balvína bude slavnostně předána v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Program letošního ročníku bude zveřejněn v září.


    Komentáře k článku: Cena Josefa Balvína za sezonu 2016/2017

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,